Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Μελέτη της συσσώρευσης χρωμίου σε λαχανικά από περιοχή με αυξημένο CrVI στον υδροφόρο ορίζοντα  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000367273
Τίτλος Μελέτη της συσσώρευσης χρωμίου σε λαχανικά από περιοχή με αυξημένο CrVI στον υδροφόρο ορίζοντα
Άλλος τίτλος Study of chromium accumulation in vegetables by area with increased CrVI in aquifer
Συγγραφέας Κουνδουράκη, Χαρίκλεια Ζαχ
Σύμβουλος διατριβής Περγαντής, Σπυρίδων
Περίληψη Το χρώμιο αποτελεί ένα στοιχείο, το οποίο συναντάται στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, στα πετρώματα και στην ηφαιστειακή σκόνη, καθώς επίσης και στους φυτικούς και ζωικούς ιστούς. Ο άνθρωπος εκτίθεται στο στοιχείο, μέσω του ατμοσφαιρικού αέρα, του πόσιμου νερού, διαφόρων τροφών και μέσω δερματικής επαφής. Οι κυριότερες οξειδωτικές καταστάσεις, στις οποίες συναντάται το στοιχείο, είναι οι +3 και +6. Το τρισθενές χρώμιο αποτελεί στοιχείο απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ το εξασθενές είναι ιδιαίτερα τοξικό και, για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation-WHO) έχει θεσπίσει το όριο των 50 μg/L, για το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό. Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στην Θήβα και στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, όπου έχουν ανιχνευτεί υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου στα φυσικά νερά. Η παρούσα μελέτη εστιάστηκε στην ανάλυση λαχανικών από την Θήβα, καθώς και από διάφορες άλλες περιοχές, με σκοπό τον προσδιορισμό της ολικής συγκέντρωσης χρωμίου σε αυτά, με την τεχνική της Φασματομετρίας Μάζας Επαγωγικά Συζευγμένου Πλάσματος (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry – ICP-MS). Παράλληλα, επιδιώχθηκε μια πρώτη εκτίμηση, σχετικά με το ποσοστό του ολικού χρωμίου, το οποίο βρίσκεται σε εξασθενή μορφή στα προϊόντα αυτά, ενώ, με την χρήση της βάσης δεδομένων διατροφικών συνηθειών DAFNE (DAta Food Networking), πραγματοποιήθηκε ο υπολογισμός της ποσότητας χρωμίου που προσλαμβάνει, ημερησίως, ένας μέσος Έλληνας, μέσω της κατανάλωσης των εξεταζόμενων λαχανικών. Τέλος, για την εξαγωγή προκαταρκτικών συμπερασμάτων, σχετικά με την επίδραση που έχει η παρουσία χρωμίου στην ανάπτυξη των φυτών, αλλά και την τάση των φυτών να απορροφούν το χρώμιο που υπάρχει στο περιβάλλον τους, έλαβε χώρα υδροπονική μελέτη, με χρονοσειρά και παρεμβάσεις χρωμίου σε δείγματα από μαρούλια.
Φυσική περιγραφή 86 φύλλα : έχγ. εικ., πίν. ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα ICP-MS
Total chromium in vegetables
Εξασθενές χρώμιο
Ολικό χρώμιο σε λαχανικά
Χρώμιο
Ημερομηνία έκδοσης 2011-05-27
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 341

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Κατέβασμα Εγγράφου
Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 26