Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Διάκριση της ποικιλίας και περιοχής προέλευσης ελληνικών παρθένων ελαιολάδων με το NMR χημικό αποτύπωμα και στις στατιστικές μεθόδους της ανάλυσης διακριτότητας και δένδρων ταξινόμησης  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000334719
Τίτλος Διάκριση της ποικιλίας και περιοχής προέλευσης ελληνικών παρθένων ελαιολάδων με το NMR χημικό αποτύπωμα και στις στατιστικές μεθόδους της ανάλυσης διακριτότητας και δένδρων ταξινόμησης
Άλλος τίτλος Geographical and botanical classification of greek virgin olive oils using the NMR fingerprinting and the statistical methods of discriminant analysis and classification trees
Συγγραφέας Αγιομυργιανάκη, Αλεξάνδρα
Σύμβουλος διατριβής Νταής, Φώτης
Περίληψη Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός φασματοσκοπίας 1Η και 31P NMR και στατιστικών μεθόδων για τη γεωγραφική και βοτανική ταξινόμηση ελληνικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων. Αρχικά προσδιορίστηκε η περιεκτικότητα των δειγμάτων σε διγλυκερίδια, ολικές ελεύθερες στερόλες, ελεύθερα οξέα, πολυφαινόλες, λιπαρά οξέα και ο αριθμός ιωδίου. Στη συνέχεια έγινε γεωγραφική ταξινόμηση 131 εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων που προέρχονταν από μια ποικιλία (κορωνέικη) και από διάφορες περιοχές της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Ζακύνθου. Πιο συγκεκριμένα, τα ελαιόλαδα προήλθαν από τη Σητεία, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο και ήταν 5 ελαιοκομικών περιόδων (2001-2005). Η ταξινόμηση έγινε με τις στατιστικές μεθόδους της ανάλυσης διακριτότητας και δένδρων ταξινόμησης. Το ποσοστό σωστής ταξινόμησης έφθασε το 87% για τις τρεις ευρύτερες περιοχές προέλευσης (Κρήτη, Πελοπόννησος, Ζάκυνθος) και το 74% για τις έξι τοποθεσίες (Χανιά, Ηράκλειο, Σητεία, Λακωνία, Μεσσηνία, Ζάκυνθος). Όταν στην ανάλυση συμπεριλήφθηκε η ελαιοκομική περίοδος, το ποσοστό σωστής ταξινόμησης έφθασε το 92%. Στη συνέχεια έγινε βοτανική και γεωγραφική ταξινόμηση 173 δειγμάτων που προέρχονταν από 8 διαφορετικές ποικιλίες (κορωνέικη, τσουνάτη, κολοβή, αδραμυτινή, κουτσουρολιά, μαυρολιά, πρασινολιά και μια τοπική ποικιλία της Χαλκιδικής) και από διάφορες περιοχές της Κρήτης (Σητεία, Ηράκλειο, Χανιά), της Ζακύνθου, της Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία), της Λέσβου και της Χαλκιδικής. Τα ελαιόλαδα ήταν 4 ελαιοκομικών περιόδων (2002-2005). Χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες στατιστικές μέθοδοι όπως στη γεωγραφική ταξινόμηση προηγουμένως. Το ποσοστό σωστής ταξινόμησης ήταν 77% για τις 5 περιοχές πρέλευσης (Κρήτη, Πελοπόννησος, Ζάκυνθος, Λέσβος, Μακεδονία), 75% για τις 9 τοποθεσίες προέλευσης (Χανιά, Ηράκλειο, Σητεία, Ρέθυμνο, Χαλκιδική, Ζάκυνθος, Λέσβος, Λακωνία, Μεσσηνία), 84% για τις 8 διαφορετικές ποικιλίες προέλευσης, ενώ όταν στην ανάλυση συμπεριλήφθηκε η ελαιοκομική περίοδος το ποσοστό σωστής ταξινόμησης έφθασε το 80%.
Φυσική περιγραφή xii, 134 σ. : πίνακ., σχεδ/τα ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα 1H NMR
1H NMR
31P NMR
31P NMR
Acidity
Chemometrics
Classification Trees
Diglycerides
Discriminant Analysis
Extra Virgin Olive Oils
Fatty Acids
Geographical – Botanical Classification
Polyphenols
Sterols
Ανάλυση Διακριτότητας
Γεωγραφική - Βοτανική ταξινόμηση
Δένδρα Ταξινόμησης
Διγλυκερίδια
Λιπαρά Οξέα
Οξύτητα
Πολυφαινόλες
Στερόλες
Χημειομετρία
εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα
Ημερομηνία έκδοσης 2008-05-13
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 110

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 32