Περίληψη |
Η μαγιά της μπύρας (S.cerevisiae) διαθέτει διάφορα γονίδια τα οποία επάγονται παρουσία γαλακτόζης. Όταν κύτταρα S.cerevisiae αναπτύσσονται παρουσία γαλακατόζης, τα γονίδια που κωδικοποιούν για τα ένζυμα (GAL1,GAL7 και GAL10) που είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό της γαλακτόζης καθώς και την περμεάση της γαλακτόζης (GAL2), επάγονται σε υψηλά επίπεδα. Ο μεταγραφικός παράγοντας που είναι υπεύθυνος για την μεταγραφική ενεργοποίηση αυτών των γονιδίων είναι ο Gal4. Όταν κύτταρα S.cerevisiae που αναπτύσσονται παρουσία γλυκόζης, μεταφερθούν σε θρεπτικό μέσο το οποίο περιέχει γαλακτόζη, τα γονίδια GAL1,2,7 και 10 ενεργοποιούνται με αργό ρυθμό. Αντίθετα αν κύτταρα που αναπτύσσονται σε γαλακτόζη μεταφερθούν για αρκετές γενιές σε θρεπτικό μέσο που περιέχει γλυκόζη και έπειτα μεταφερθούν σε θρεπτικό μέσο γαλακτόζης, η ενεργοποίηση των γονιδίων που ελέγχονται από τον Gal4 είναι πολύ πιο γρήγορη. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «μνήμη γαλακτόζης». Είχε βρεθεί ότι μετατροπές της χρωματίνης συσχετίζονται με το φαινόμενο της μνήμης της γαλακτόζης. Αντίθετα, πραγματοποιώντας ένα πείραμα ετεροκάρυου, δείχθηκε ότι κυτταροπλασματικοί ή μεμβρανικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για αυτό το φαινόμενο. Επίσης ο κύριος παράγοντας υπεύθυνος για τη διατήρηση της μνήμης γαλακτόζης βρέθηκε να είναι η γαλακτοκινάση Gal1. Η πρωτεΐνη αυτή εκτός από τη λειτουργία της ως ένζυμο διαθέτει και ενεργότητα παρόμοια με αυτήν του Gal3. H λειτουργία του παράγοντα Gal3 είναι η κατακράτηση τον παράγοντα Gal80 στο κυτταρόπλασμα, απελευθερώνοντας έτσι τον Gal4 από την εξαρτώμενη από τον Gal80 αναστολή. Η πρωτεΐνη Gal1 εκφράζεται σε υψηλά επίπεδα όταν τα κύτταρα καλλιεργούνται στη γαλακτόζη. Οπότε ακόμα και μετά από την καταστολή της έκφρασης της για 15 ώρες υπάρχει αρκετή ποσότητα στα κύτταρα που επιτρέπει γρηγορότερες κινητικές ενεργοποίησης των γονιδίων που ρυθμίζονται από τον Gal4.
|