Περίληψη |
Εισαγωγή: Η πανδημία του κορονοϊού (COVID‑19), που προκλήθηκε από το νέο ιό SARS‑CoV-2, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με πρωτοφανείς συνέπειες για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι καταστροφικές συνέπειες, που σχετίζονται με την COVID-19, έχουν ενισχύσει την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα συμβάλλει στον έλεγχο των εξάρσεων της νόσου. Συνεπώς, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν οι στάσεις του κοινού της χώρας, όσον αφορά τον επικείμενο εμβολιασμό για την COVID-19 καθώς και αν και κατά πόσο ο αντιλαμβανόμενος κίνδυνος επηρεάζει την διαμόρφωση της πρόθεσης εμβολιασμού.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της αντίληψης του κινδύνου σε σχέση με την νόσο COVID-19 και ο προσδιορισμός των πεποιθήσεων για τον εμβολιασμό κατά αυτής.
Οι αντικειμενικοί στόχοι της μελέτης είναι: (α) Η διερεύνηση των αιτιών που επηρεάζουν την πρόθεση εμβολιασμού για την COVID-19 (β) Η διερεύνηση της σχέσης του αντιλαμβανόμενου κινδύνου και της πρόθεσης εμβολιασμού κατά της
Δημόσια Υγεία-Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Υπηρεσίες Υγείας
Ιατρική Σχολή–Πανεπιστήμιο Κρήτης
11
νόσου COVID-19 και (γ) Η διερεύνηση της σχέσης του προσωπικού κινδύνου με την τήρηση των μέτρων προστασίας για την νόσο COVID-19.
Μέθοδος: Η μελέτη είναι συγχρονική μελέτη παρατήρησης, που διεξήχθη με μικτή μεθοδολογία. Συμμετείχαν 100 άτομα, που επισκέφτηκαν διαδοχικά την 4η Τοπική Μονάδα Υγείας Ηρακλείου (ToMY) κατά το διάστημα Απρίλιου-Μάϊου 2021. Τα άτομα αυτά συμπλήρωσαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο, που βασίστηκε σε τρία εργαλεία που αφορούν την καταγραφή της αντίληψης του κινδύνου και της πρόθεσης εμβολιασμού, την αντίληψη του κινδύνου σύμφωνα με το Μοντέλο Πεποιθήσεων Υγείας (HBM), τις στάσεις και πεποιθήσεις για τον γενικό εμβολιασμό. Στη συνέχεια, 10 άτομα από αυτά προσκλήθηκαν σε μια ομάδα εστιασμένης συζήτησης (focus group), που αφορούσε τις πεποιθήσεις των ατόμων για την πανδημία και τον εμβολιασμό κατά αυτής. Η συζήτηση μαγνητοφωνήθηκε και απομαγνητοφωνήθηκε πριν την ανάλυση. Ακολουθήθηκε στατιστική ανάλυση μονοπαραγοντικών συσχετίσεων και πολυωνυμική λογιστική ανάλυση παλινδρόμησης για τα ποσοτικά δεδομένα, ενώ για τα ποιοτικά δεδομένα διεξήχθη θεματική ανάλυση περιεχομένου.
Αποτελέσματα: Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως 74 (74%) συμμετέχοντες έχουν θετική πρόθεση εμβολιασμού. Τα ποσοτικά ευρήματα της μελέτης έδειξαν υψηλά ποσοστά αντιλαμβανόμενου κινδύνου όσον αφορά την αντιλαμβανόμενη σοβαρότητα (76,7%) και την αντιλαμβανόμενη ευαισθησία (58,6%) για τη νόσο COVID-19, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση. Επίσης έδειξαν τη σχέση της πρόθεσης εμβολιασμού με την αντιληπτή ασφάλεια των εμβολίων (OR=0,37) και την ασφάλεια όσον αφορά τα συστατικά τους (OR=4,66). Από την ποιοτική ανάλυση φάνηκε πως υπάρχει διστακτικότητα και δυσπιστία συγκεκριμένα για το εμβόλιο για την COVID-19 με τις στάσεις αυτές να αφορούν τις πολιτικές αποφάσεις αναφορικά με την κατάσταση του εμβολιασμού και για το κατά πόσον είναι ασφαλές το ίδιο το εμβόλιο. Τέλος, από την ποιοτική ανάλυση προέκυψε επίσης σχέση ανάμεσα στην αντιληπτή σοβαρότητα της νόσου και την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας.
Συμπεράσματα: Για την βελτιστοποίηση της αποδοχής του εμβολιασμού από την Κοινότητα τα δεδομένα αυτής της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη για νέα προγράμματα επιμόρφωσης και ενημέρωσης και νέες στρατηγικές προαγωγής της υγείας.
|