Περίληψη |
Εισαγωγή: Η Ισορροπία Επαγγελματικής και Ιδιωτικής ζωής (Work-Life Balance, WLB) αποτελεί ένα μείζων θέμα τα τελευταία χρόνια στους επαγγελματικούς χώρους. Ο χώρος της Επείγουσας Ιατρικής αποτελεί έναν στρεσογόνο χώρο εργασίας και η επίτευξη της WLBείναι δύσκολη για τους επαγγελματίες υγείας. Έχει αποδειχθεί όμως ότι όταν υπάρχουν ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί στους χώρους εργασίας τους και διατηρούν καλές ψυχοκοινωνικές σχέσεις.
Σκοπός : Nα διερευνηθεί η τρέχουσα κατάσταση της Ισορροπίας Επαγγελματικής και Ιδιωτικής ζωής των επαγγελματιών υγείας στο χώρο της Επείγουσας Ιατρικής, να συγκριθεί με εκείνη εργαζομένων σε άλλους χώρους υγειονομικής φροντίδας, και να συσχετιστεί με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας τους.
Μεθοδολογία: Πολυκεντρική μελέτη σε μορφή ερωτηματολογίου (Google Forms) με αντικείμενο καταγραφής τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και σε χώρους μη επείγουσας φροντίδας (Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία ,κλινικές) σε όλη την Ελλάδα. Διάρκεια καταγραφής των δεδομένων είναι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023.Επιπλέον καταγράφηκαν : τα δημογραφικά στοιχεία των εργαζομένων , η επαγγελματική ιδιότητα , το Τμήμα Εργασίας .Οι επαγγελματίες υγείας απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούν την εργασιακή τους ικανοποίηση και την προσωπική τους ζωή. Έγινε στάθμιση του ερωτηματολογίου σε δείγμα 30 ατόμων . Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με χ2 και για τις συσχετίσεις χρησιμοποιήθηκε Spearman's rho, με διόρθωση Bonferroni για πολλαπλές συγκρίσεις.
Αποτελέσματα : Το δείγμα αποτέλεσαν 312 επαγγελματίες υγείας εκ των οποίων 78,8% ήταν γυναίκες, 53,5% έγγαμοι/-ες, και 55,8% είχαν τουλάχιστον ένα παιδί. 58% ήταν νοσηλευτές-τριες, 21,2% ειδικευόμενοι και 13,1% ειδικευμένοι ιατροί. Το 71,4% των συμμετεχόντων ανέφερε λιγότερα από 10 χρόνια εργασίας. Σε κλινική ή στα Τακτικά Ιατρεία εργαζόταν το 63,8% του δείγματος και σε ΤΕΠ 36,2%. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές σε καμία από τις παραμέτρους που μελετήθηκαν μεταξύ των επαγγελματιών που εργάζονται στο ΤΕΠ και αυτών που εργάζονται σε άλλα τμήματα. Το σύνολο των υγειονομικών δήλωσε σε ποσοστό 70% ανεπαρκή χρόνο για τον εαυτό και την οικογένεια τους, οι μισοί ανέφεραν ότι η εργασία παρεμποδίζει την δημιουργία οικογένειας, και 73% ότι έχουν επισκεφτεί κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας. 77,6% ανέφεραν εμφάνιση προβλημάτων υγείας που τα συσχετίζουν με την εργασία και σε 15,2% οι ενοχλήσεις είναι καθημερινές. 76,9% ανέφεραν ύπνο λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα και 73,1% κακή ποιότητα ύπνου. Σε ποσοστό 77,6% ανέφεραν ότι τους εκφράζονται παράπονα από την οικογένεια για τις ώρες εργασίας τους. 68,9% ανέφεραν μειωμένη ευχαρίστηση, 70,2% κακή ψυχολογία και 76,3% ότι η εργασία τους επηρεάζει την διατροφή τους. 83,0% δήλωσαν ότι το προσωπικό στο χώρο που εργάζονται είναι ανεπαρκές με συνέπεια να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα (90,1%) και να εργάζονται παραπάνω ώρες (54,5%), αλλά 54,2% ανέφερε ότι δεν αμείβετε για τις παραπάνω ώρες. 76,3% ανέφεραν ότι έκαναν κάποιο λάθος, κυρίως λόγω κούρασης (44,8%). 23.2% ανέφεραν σεξουαλική παρενόχληση, από ασθενείς (61,4%) ή από συνεργάτες (53,9%). 84,3% ανέφεραν ότι δεν αμείβονται επαρκώς με συνέπεια 26.0% να εργάζονται σε επιπλέον εργασία για να τα βγάλουν πέρα. Τέλος 52,6% των εργαζομένων δήλωσαν ότι σκέφτονται συχνά ή καθημερινά να αλλάξουν τμήμα εργασίας και 26,6% να αλλάξουν επάγγελμα.
Συμπεράσματα: Στην παρούσα φάση η επίτευξη της Ισορροπίας Επαγγελματικής και Ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων στο χώρο της υγείας είναι δύσκολη ανεξαρτήτως αν εργάζονται στο ΤΕΠ ή σε άλλο νοσοκομειακό τμήμα. Η σοβαρά διαταραγμένη ισορροπία Επαγγελματικής και Ιδιωτικής ζωής μπορεί να εξηγεί σε κάποιο βαθμό το κύμα παραιτήσεων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας..
|