Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Επίδραση των συνθηκών ανάπτυξης στην παραγωγή υδρογόνου σε ένα στέλεχος Chlorella και μελέτη της κυτταρικής βιομάζας  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000468208
Τίτλος Επίδραση των συνθηκών ανάπτυξης στην παραγωγή υδρογόνου σε ένα στέλεχος Chlorella και μελέτη της κυτταρικής βιομάζας
Άλλος τίτλος Effects of growth conditions on hydrogen production in a Chlorella strain and investigation of its biomass
Συγγραφέας Λιουδάκη, Σοφία
Σύμβουλος διατριβής Γανωτάκης Δημήτριος
Μέλος κριτικής επιτροπής Παυλίδης, Ιωάννης
Τσιώτης, Γεώργιος
Περίληψη Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκε η επίδραση των συνθηκών ανάπτυξης στην παραγωγή υδρογόνου ενός στελέχους φωτοσυνθετικού μικροοργανισμού που ανήκει στο γένος Chlorella, το οποίο απομονώθηκε από ευτροφικό σημείο του ποταμού Γιόφυρου στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο προηγούμενης διατριβής του εργαστηρίου. Επιπρόσθετα, μελετήθηκε το βιοχημικό περιεχόμενο του μικροφύκους σε διάφορα θρεπτικά μέσα. Αρχικά, μελετήθηκε η διάρκεια ολοκλήρωσης των πειραμάτων, η αναγκαιότητα απομάκρυνσης του οξυγόνου από το σύστημα της καλλιέργειας, μελετήθηκαν δύο μέθοδοι, η απαέρωση με αέριο N2, καθώς και η επώαση σε συνθήκες έλλειψης φωτισμού για τις πρώτες 24 ώρες του πειράματος, αλλά και η βέλτιστη αρχική κυτταρική συγκέντρωση. Βρέθηκε πως ο κύκλος των πειραμάτων ολοκληρώνεται με το πέρας 7 ημερών, καθώς και ότι απαιτείται απαέρωση της καλλιέργειας με αέριο άζωτο. Επίσης, βρέθηκε πως η βέλτιστη αρχική κυτταρική συγκέντρωση ανέρχεται στο 1 μL PCV ανά mL. Έπειτα, μελετήθηκε η επίδραση του pH (με εύρος 5,0-9,0) και οι στερήσεις μικροθρεπτικών συστατικών, όπως το θείο, ο φώσφορος, το άζωτο και το κάλιο, από τα θρεπτικά μέσα. Επιπρόσθετα, εξετάσθηκε η βέλτιστη πηγή και συγκέντρωση άνθρακα. Σε αυτή την περίπτωση μελετήθηκε ως πηγή άνθρακα το οξικό οξύ, η γλυκόζη, η σουκρόζη, η λακτόζη, η γαλακτόζη και η φρουκτόζη. Βέλτιστο pH σε όλες τις συνθήκες βρέθηκε να είναι το 7, ενώ οι συνθήκες στέρησης θείου και αζώτου απορρίφθηκαν ως πιθανά μέσα για την παραγωγή υδρογόνου, καθώς εμφάνισαν πολύ χαμηλή παραγωγή υδρογόνου. Στη συνθήκη με στέρηση φωσφόρου βρέθηκε πως η βέλτιστη πηγή άνθρακα είναι το οξικό οξύ (2 mL/L) έχοντας παραγωγή υδρογόνου 67 mL/L καλλιέργειας, αντίστοιχα στην συνθήκη με στέρηση καλίου βέλτιστη πηγή άνθρακα βρέθηκε να είναι η γλυκόζη (25mM) έχοντας παραγωγή υδρογόνου 63 mL/L καλλιέργειας, ενώ η πρότυπη συνθήκη με θρεπτικό μέσο ΤΑΡ βρέθηκε να παράγει τη μέγιστη ποσότητα υδρογόνου (60 mL/L καλλιέργειας) στη συνθήκη με πηγή άνθρακα οξικό οξύ (2 mL/L). Στη συνέχεια, εξετάσθηκε η επίδραση της αύξησης αλατότητας στο θρεπτικό μέσο στην ανάπτυξη και την παραγωγή υδρογόνου. Παρατηρήθηκε, πως στο θρεπτικό μέσο ΤΑΡ με πηγή άνθρακα το οξικό οξύ, το μικροφύκος παρουσίασε υψηλή ανάπτυξη, ενώ η παραγόμενη ποσότητα υδρογόνου ήταν σε χαμηλά επίπεδα έως και μηδενική. Αντίθετα, όταν χρησιμοποιήθηκε η γλυκόζη ως πηγή άνθρακα παρατηρήθηκε υψηλή παραγωγή υδρογόνου στη συνθήκη με αλατότητα 1% w/v φθάνοντας στα 93 mL/ L καλλιέργειας. Τέλος, μελετήθηκε το βιοχημικό περιεχόμενο του μικροφύκους σε υψηλή ένταση φωτισμού. Συγκεκριμένα, έγινε ποσοτικός προσδιορισμός των πρωτεϊνών, των σακχάρων, των λιπιδίων και των ολικών χλωροφυλλών και καροτενοειδών, σε κύτταρα του μικροφύκους Chlorella sp. που είχαν αναπτυχθεί σε πρότυπες συνθήκες ανάπτυξης αλλά και σε συνθήκες στέρησης μικροθρεπτικών συστατικών (θείου, φωσφόρου, αζώτου και καλίου). Παρατηρήθηκε πως η διαφοροποίηση του θρεπτικού μέσου επηρέασε κυρίως την παραγωγή των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.
Φυσική περιγραφή 149 σ. : πίν., σχήμ., εικ. ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα Chlorella sp.
Green algae
Hydrogen
Nutrient deficiency
Photosynthetic microorganisms
Πράσινα μικροφύκη
Στερήσεις θρεπτικών
Υδρογόνο
Φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί
Ημερομηνία έκδοσης 2024-11-28
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 614

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Δεν έχετε δικαιώματα για να δείτε το έγγραφο.
Δεν θα είναι διαθέσιμο έως: 2025-05-28