Περίληψη |
Εισαγωγή: Παγκοσμίως το ποσοστό των ατόμων που θα αντιμετωπίσουν κάποιας μορφής δερματική βλάβη στη ζωή τους ανέρχεται έως το 87% του γενικού πληθυσμού. Συνολικά έχουν περιγραφεί περισσότερες από 3000 δερματικές παθήσεις, που επηρεάζουν ασθενείς όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων και αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στις δομές υγείας. Ο ρόλος των Γενικών/ Οικογενειακών Ιατρών (ΓΟΙ) στη διάγνωση και θεραπεία των δερματικών παθήσεων είναι θεμελιώδης καθώς εκείνοι αποτελούν την πρώτη επαφή των ασθενών με το σύστημα υγείας. Η σωστή ωστόσο διάγνωση αποτελεί πρόκληση ακόμη και για τους εξειδικευμένους ιατρούς λόγω του πλήθους και της πολυμορφίας των δερματικών βλαβών.
Σκοπός: Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία επιχείρησε να καταγράψει και να παρουσιάσει τις διαγνώσεις των ασθενών που προσήλθαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με κάποια δερματική βλάβη, ώστε να διαλευκάνει τον επιπολασμό των διάφορων παθήσεων στον χώρο της Κρήτης , να υπογραμμίσει το σημαντικό ρόλο των Γενικών/ Οικογενειακών Ιατρών στη διάγνωση και αντιμετώπιση των νόσων αυτόν και να ανιχνεύσει πιθανές λύσεις για την προαγωγή της δημόσιας υγείας στο μέλλον.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για αναδρομική μελέτη στην οποία πραγματοποιήθηκε καταγραφή όλων των περιστατικών ως προς το φύλο, η ηλικία, η εποχή, η κλινική διάγνωση και η διαχείριση του κάθε περιστατικού που εξετάστηκε στο Δερματολογικό Ιατρείο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2022. Για όλες τις μόνο-παραγοντικές συγκρίσεις μεταξύ κατηγορικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε ο στατιστικός έλεγχος Pearson’s χ2. Για τις μονο-παραγοντικές συγκρίσεις συνεχών μεταβλητών μεταξύ κατηγοριών πραγματοποιήθηκε ο στατιστικός έλεγχος Independent Samples T-test. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε στο α=0.05. Οι στατιστικές αναλύσεις και οι γραφικές αναπαραστάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση των πακέτων Microsoft excel και IBM SPSS έκδοση 25.
Αποτελέσματα: Καταγράφηκαν συνολικά 1552 περιστατικά, εκ των οποίων ο λόγος άνδρες:γυναίκες ήταν σχεδόν 1:1, ενώ η μέση ηλικία των ασθενών που εξετάσθηκαν ήταν τα 48 έτη. Η πλειοψηφία από τους ασθενείς διέμεναν σε αστική περιοχή. Σχετικά με την διάγνωση που έλαβαν οι ασθενείς παρατηρήθηκε πως οι 9 πιο συχνές διαγνώσεις ήταν δερματίτιδα (21%), οι μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος (11.3%), το ιογενές εξάνθημα του δέρματος (11%), οι παρασιτικές λοιμώξεις του δέρματος (6.9%), οι βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος (6.3%), τα δήγματα εντόμου (5.5%) , η οξεία ή χρόνια κνίδωση (4.6%) ακολουθούμενα από το φαρμακευτικό εξάνθημα του δέρματος (3.8%) και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (3.4%) που συνολικά αποτελούσαν το 73.8% του συνόλου των διαγνώσεων των επειγόντων δερματολογικών περιστατικών .
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι σημαντική η γνώση των συχνότερα εμφανιζόμενων δερματολογικών νόσων σε κάθε περιοχή, με σκοπό την ολιστική φροντίδα των ασθενών. Ενώ επίσης, διασαφηνίστηκε η ανάγκη για ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
|