Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Διάκριση μελιού και κρασιού ως προς την ποικιλία και τη σύσταση με χρήση οπτικής φασματοσκοπίας και μεθόδων πολυπαραγοντικής στατιστικής ανάλυσης  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000452010
Τίτλος Διάκριση μελιού και κρασιού ως προς την ποικιλία και τη σύσταση με χρήση οπτικής φασματοσκοπίας και μεθόδων πολυπαραγοντικής στατιστικής ανάλυσης
Άλλος τίτλος Discrimination of honey and wine based on the variety and the composition using optical spectroscopy and multivariate statistical analysis
Συγγραφέας Μπουμπουλάκη, Ευαγγελία Ζ.
Σύμβουλος διατριβής Σπύρος, Απόστολος
Μέλος κριτικής επιτροπής Βελεγράκης, Μιχάλης
Σαμαρτζής, Πέτρος
Περίληψη Ο έλεγχος ποιότητας των τροφίμων αποτελεί σημαντική προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Τίθεται το ζήτημα ασφάλειας του καταναλωτή και αποσαφήνισης του ρόλου των τροφίμων στην υγεία. Για προϊόντα αγροδιατροφής πρέπει να εξασφαλίζεται η γνησιότητα αυτών ώστε να αναδεικνύονται και να προωθούνται στο καταναλωτικό κοινό και να αποφεύγονται περιπτώσεις αλλοίωσης. Ο στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η εφαρμογή οπτικών φασματοσκοπικών τεχνικών σε συνδυασμό με μεθόδους πολυπαραγοντικής στατιστικής ανάλυσης ως προς τον έλεγχο προϊόντων μελιού και κρασιού. Με τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη κατέστη δυνατή η κατάταξη δειγμάτων μελιού ως προς τη βοτανική τους προέλευση αλλά και η διάκριση τους με βάση συστατικά όπως η υγρασία και η περιεκτικότητα σακχάρων. Αντίστοιχα, η μελέτη δειγμάτων κρασιών με τις τεχνικές που προαναφέρθηκαν είχε ως σκοπό την αξιολόγηση εναλλακτικών προσεγγίσεων ως προς τη ταυτοποίηση και ανάδειξη ποικιλιών κρασιού όπως και τη συντήρηση τους προκειμένου να αναπτυχθούν και να διατεθούν στην αγορά βελτιστοποιημένα προϊόντα. Παρατηρήθηκε σαφής διάκριση τόσο των ποικιλιών κρασιού που μελετήθηκαν όσο και των διαφορετικών πρωτοκόλλων συντήρησης που εφαρμόστηκαν.
Φυσική περιγραφή 146 σ. : πίν., σχήμ., εικ. ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά, Αγγλικά
Θέμα Absorption spectroscopy
Botanical origin
Fluorescence spectroscopy
Raman spectroscopy
Βοτανική προέλευση
Κρασί
Μέλι
Φασματοσκοπία Raman
Φασματοσκοπία απορρόφησης
Φασματοσκοπία φθορισμού
Ημερομηνία έκδοσης 2022-11-24
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 340

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Δεν έχετε δικαιώματα για να δείτε το έγγραφο.
Δεν θα είναι διαθέσιμο έως: 2025-11-24