Περίληψη |
Τα διπλά συστήματα αστέρων προσαύξησης μάζας είναι μια κατηγορία διπλών συστημάτων αστέρων, πολύ λαμπρά στις ακτίνες Χ. Αποτελούνται από ένα συμπαγές αντικείμενο (αστέρα νετρονίων ή μελανή οπή), και ένα κανονικό αστέρι (συνοδός) σε τροχιά. Η παραγωγή της ενέργειας γίνεται μέσω της δημιουργίας δίσκου προσαύξησης μάζας. Μια κατηγορία αυτών των συστημάτων είναι τα διπλά συστήματα αστέρων μικρής μάζας, όπου ο συνοδός αστέρας είναι αστέρας μικρής μάζας, M P< 3 M⊙ (π.χ. λευκός νάνος). Οι πηγές αυτές είναι μεταβλητές, και παρουσιάζουν μεταβολές στην ένταση και στο φάσμα τους. Αυτές οι μεταβολές μας οδήγησαν στην έννοια των διαφορετικών σταθμών προσαύξησης μάζας, όπου η γεωμετρία του δίσκου προσαύξησης, αλλά και οι διεργασίες παραγωγής της ενέργειας είναι διαφορετικές.
Η διάκριση των διαφορετικών σταθμών προσαύξησης μάζας σε εξωγαλαξιακά διπλά συστήματα δεν μπορεί να βασιστεί σε φασματική ανάλυση, λόγω της έλλειψης λεπτομερών φασμάτων των πηγών. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης αυτής της πληροφορίας, αναπτύσσουμε διαγνωστικά εργαλεία τα οποία βασίζονται στα Hardness Ratios (ο λόγος των μετρήσεων σε διαφορετικά εύρη ενεργειών), καθώς και στην ένταση της πηγής.
Προσομοιώνουμε φάσματα έξι Γαλαξιακών διπλών συστημάτων αστέρων προσαύξησης μάζας. Τα φάσματα αυτά προέρχονται από συνδυασμό μοντέλων που έχουν αναπτυχθεί από τους Sobolewska et al. (2009), και τα οποία ανταποκρίνονται σε διαφορετικές καταστάσεις προσαύξησης μάζας των πηγών, με τα χαρακτηριστικά δύο δορυφόρων, του Chandra και του NuSTAR. Υπολογίζουμε επίσης τις τιμές των Hardness Ratios αλλά και τις λαμπρότητες των πηγών σε διαφορετικά εύρη ενεργειών. Αναπτύσσουμε διαγράμματα Hardness Ratios καθώς και διαγράμματα της λαμπρότητας σε σχέση με τα Hardness Ratios, και διακρίνουμε σαφή διαχωρισμό των διαφορετικών καταστάσεων προσαύξησης μάζας. Εφαρμόζουμε επίσης τα διαγνωστικά σε παρατηρήσεις από τους γαλαξίες Antennae. Αναπτύσσουμε ακόμη ιστογράμματα Hardness Ratio και λαμπρότητας και υπολογίζουμε την αλληλοεπικάλυψη των διαφορετικών σταθμών προσαύξησης μάζας σε διαφορετικές περιοχές των ιστογραμμάτων.
Τέλος δίνουμε τρόπους υπολογισμού της βολομετρικής διόρθωσης και της βολομετρικής λαμπρότητας των πηγών συναρτήσει του Hardness Ratio και της λαμπρότητας στην ενεργειακή περιοχή παρατήρησης.
|