Περίληψη |
Εισαγωγή. Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αποτελεί σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας, κυρίως για ειδικές ομάδες πληθυσμού. Οι αιτίες εμφάνισης της σιδηροπενικής αναιμίας είναι η μειωμένη πρόσληψη ή η αυξημένη απώλεια σιδήρου. Καθοριστικός παράγοντας αυτών των αιτιών είναι η αυξημένη ανάγκη για σίδηρο, κοινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας στα νεογνά, και ιδίως τα πρόωρα. Η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου σε παιδιά μπορεί να οφείλεται σε φτωχή σε σίδηρο διατροφή.
Στόχος. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην εκτίμηση της εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας σε παιδιά της Κρήτης, ηλικίας 5-8 ετών, καθώς στη διερεύνηση της σχέσης της με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Μέθοδοι. Το 1ο δείγμα μελέτης αφορά παιδιά Α’ τάξης δημοτικών σχολείων τριών νομών της Κρήτης (Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων), προερχόμενο από το σχολικό έτος 1992/93. Το 2ο δείγμα μελέτης αφορά παιδιά δημόσιων νηπιαγωγείων του νομού Χανίων, προερχόμενο από το σχολικό έτος 2004/05. Όλα τα παιδιά ήταν ηλικίας από 5 έως 7 ετών. Η ανάλυση των δεδομένων της μελέτης έγινε με το πρόγραμμα IBM SPSS.
Αποτελέσματα. Διαχρονικά δε βρέθηκε διαφοροποίηση στη συχνότητα εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας ανάμεσα στις δύο δειγματοληψίες. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 1093 παιδιά με φυσιολογικά επίπεδα αιματολογικών δεικτών (Hgb&γε1,5 ή/και Hct΄&γε34,5) και 102 παιδιά με σιδηροπενική αναιμία (Hgb΄&λτ11,5 ή/και Hct΄&λτ34,5 και MCV΄&λτ80 με θετικές τιμές δείκτη Mentzer). Η ανάλυση έδειξε ότι η σιδηροπενική αναιμία στις ηλικίες 5-8 ετών είναι ανεξάρτητη του φύλου, και του Δείκτη Μάζας Σώματος. Όσον αφορά τη διατροφή, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά με σιδηροπενική αναιμία προσλάμβαναν περισσότερο ασβέστιο, αλλά λιγότερο κρέας και διαιτητικές ίνες.
Συμπεράσματα. Το 2004/5 χειροτερεύουν οι διατροφικές συνήθειες (αυξημένο ποσοστό υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών, αύξηση των παιδιών με χαμηλή φερριτίνη). Το 2004/5 μειώνονται ελάχιστα τα ποσοστά παιδιών με σιδηροπενική αναιμία μάλλον λόγω χορήγησης συμπληρώματος σιδήρου κι όχι λόγω κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο. Η πιθανότητα εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας είναι ανεξάρτητη του φύλου για την ηλικία 5-8 ετών.
|