Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Ανάλυση και μελέτη βιολογικής δραστικότητας των συστατικών της ρητίνης του φυτού Pistacia lentiscus var. Chia (Μαστίχα της Χίου)  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000337311
Τίτλος Ανάλυση και μελέτη βιολογικής δραστικότητας των συστατικών της ρητίνης του φυτού Pistacia lentiscus var. Chia (Μαστίχα της Χίου)
Άλλος τίτλος Analysis and biological activity studies of components from the resin of the plant Pistacia lentiscus var. Chia (Chios mastic gum)
Συγγραφέας Κοκολάκης, Αντώνιος Κ
Σύμβουλος διατριβής Κατερινόπουλος, Χαράλαμπος Ε.
Περίληψη H μαστίχα της Χίου είναι η ρητίνη του επιστημονικά ονομαζόμενου φυτού Pistacialentiscus var. Chia, της οικογένειας Anacardiaceae, και φύεται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Χίου. Χρησιμοποιείται σαν φυσική μαστίχα από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από εκείνη την περίοδο και ιδιαίτερα για της γαστρεντερολογικές της δράσεις. Ο σκοπός της ερευνητικής αυτής εργασίας είναι αφενός η απομόνωση και η χημική ταυτοποίηση των συστατικών της μαστίχας και αφετέρου η εύρεση του/των βιολογικά δραστικών συστατικών που συνεισφέρει/ουν στην θεραπευτική βελτίωση χρόνιων ανθρώπινων ασθενειών όπως η γαστρίτιδα, το έλκος αλλά και ο διαβήτης. Η χημική σύσταση της μαστίχας αποτελείται από το πολυμερικό κλάσμα, τα κλάσματα των ουδετέρων και όξινων συστατικών και το αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο παρασκευάστηκε με υδροαπόσταξη υπό διαφορετικές συνθήκες με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απόσταξη παρουσία 10% φωσφορικού οξέος έδωσε αιθέριο έλαιο σε αισθητά βελτιωμένη απόδοση χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή της σύστασής του. Κατά την χημική ανάλυση των συστατικών του αιθέριου ελαίου έγινε εφικτή η ταυτοποίηση 64 συστατικών με χρήση αέριας χρωματογραφίας συζευγμένης με φασματογράφο μάζας (GC-MS). Τα ουδέτερα και όξινα συστατικά χαρακτηρίστηκαν με συνδυασμό μεθόδων GC-MS και NMR. Το ουδέτερο κλάσμα αποτελείται κυρίως από καρβονυλικού τύπου πεντακυκλικές τερπενοειδείς ενώσεις. Το όξινο κλάσμα αποτελείται κυρίως τριτερπενικά καρβοξυλικά οξέα. Η ανάπτυξη καλλιεργειών ελικοβακτηρίου που πυλωρού, που είναι υπαίτιο για τον κολικό και το έλκος, μελετήθηκε παρουσία δειγμάτων καθαρής μαστίχας ή ομάδων συστατικών της. Οι μελέτες έδειξαν μείωση των πληθυσμών της καλλιέργειας. Η κύρια βιολογική δράση βρέθηκε στο όξινο κλάσμα της μαστίχας. Για τη μελέτη της δράσης της μαστίχας κατά του διαβήτη έγιναν πειράματα σε αρουραίους στους οποίους είχε προκληθεί διαβήτης τύπου ΙΙ με διατροφή υψηλή σε λιπαρά. Τα πειραματικά δεδομένα έδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση μαστίχας προκάλεσε μια αισθητή μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος στα πειραματόζωα αυτά σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μάρτυρες οι οποίοι δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή
Φυσική περιγραφή 96 σ. : εικ., πίν. ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα Diabetes mellitus type II
Helicobacter pylori
Hydrodistillation
Mastic essential oil
Mastic gum
Pistacia lentiscus var. Chia
Resin
Triterpenoids
Διαβήτης τύπου II
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Μαστίχα
Μαστιχέλαιο
Ρητίνη
Τριτερπενοειδή
Υδροαπόσταξη
Ημερομηνία έκδοσης 2008-10-21
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 994

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Κατέβασμα Εγγράφου
Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 271