Περίληψη |
Εισαγωγή: Οι διατροφικές συνήθειες ξεκινούν να διαμορφώνονται από τη
στιγμή της γέννησης και παρά το γεγονός ότι δυνητικά εξελίσσονται καθ’ όλη τη
διάρκεια της ζωής, παγιώνονται κυρίως, κατά την εφηβική και μετα-εφηβική
περίοδο. Παρ’ ότι δείκτες του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου σχετίζονται και
επηρεάζουν την υγεία των ατόμων και των πληθυσμών τόσο παγκοσμίως όσο
και στην Ελλάδα δεν έχει διερευνηθεί διεξοδικά ο πιθανός ρόλος τους στη
διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών κατά τη φοιτητική ζωή.
Μεθοδολογία: Η παρούσα ανάλυση αφορά τη συγχρονική συσχέτιση δεικτών
του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου της οικογένειας και διατροφικών
συνηθειών στο σύνολο των πρωτοετών φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης στο πλαίσιο
της Μελέτης ΛΑΤΩ (Ν=1138). Οι διατροφικές συνήθειες που διερευνήθηκαν
είναι η συχνότητα κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, αναψυκτικών, πρωινού
γεύματος και γρήγορου φαγητού-delivery. Οι δείκτες του κοινωνικο-
οικονομικού επιπέδου που διερευνήθηκαν είναι η ευμάρεια (κλίμακα FAS ΙΙ) και
η αυτο-αναφερόμενη οικονομική κατάσταση της οικογένειας, και το επίπεδο
εκπαίδευσης του πατέρα και της μητέρας. Τα μοντέλα λογιστικής
παλινδρόμησης ελέγχοντας για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες
πραγματοποιήθηκαν με το SPSS 21.0.
Αποτελέσματα: Φοιτητές που προέρχονται από οικογένεια με μέση κοινωνικο-
οικονομική ευμάρεια είχαν περίπου 2.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να
καταναλώσουν φαγητό από delivery (OR=2.44, 95% CI=1.27, 4.70) και 5 φορές
μεγαλύτερη πιθανότητα να καταναλώσουν αναψυκτικά (OR=5.05, 95% CI=1.04,
Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής – Πανεπιστήμιο Κρήτης
2
24.43) σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλή κοινωνικο-οικονομική ευμάρεια. Οι
συσχετίσεις διατηρούσαν τη στατιστική τους σημαντικότητα στα αγόρια, κάτι
που δεν επιβεβαιώθηκε για τα κορίτσια. Επίσης, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης
του πατέρα φαίνεται να έχει προστατευτικό ρόλο στην κατανάλωση φαγητού
από delivery (OR=0.42, 95% CI= 0.18, 0.95) και αναψυκτικών (OR=0.19, 95%
CI=0.05, 0.72).
Συμπεράσματα: Οι διατροφικές συνήθειες των φοιτητών απέχουν πολύ από τις
συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το υψηλότερο
κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο σχετίζεται κυρίως με χειρότερες διατροφικές
συνήθειες των φοιτητών. Διαπιστώνεται η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων
αγωγής-προαγωγής της υγείας σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
|