Περίληψη |
Υπόβαθρο: Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι έντονο το φαινόμενο της υποβάθμισης και της παρακμής των, παρεχόμενων από τα δημόσια νοσοκομεία, υπηρεσιών υγείας. Υπάρχει ένα ευρύτερο κλίμα δυσαρέσκειας, τόσο από τους ασθενείς-πολίτες, όσο και από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, για ποικίλους λόγους, ενώ συγχρόνως οι διαδικασίες προς την βελτίωση των συνθηκών με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι αρκετά σύνθετες. Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται αναγκαία η αναδιάρθρωση της νομικής φύσης των νοσοκομείων και η μελέτη του πως αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς να διαταράξει την ευρύτερη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας ήταν να ερευνήσει και να αναδείξει τα θετικά και τα αρνητικά που προκύπτουν από την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Επίσης τέθηκαν και οι επιμέρους στόχοι: Η μελέτη του τρόπου λειτουργίας, διοίκησης και λήψης αποφάσεων σε ένα δημόσιο και σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο από την οποία αναδείχθηκαν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα αυτών καθώς επίσης και, η προβολή της αναγκαιότητας αλλαγής της διοίκησης πολιτικής υγείας στον χώρο της δημόσιας υγείας.
Μεθοδολογία: Η παρούσα μελέτη διενεργήθηκε στο νομό Ηρακλείου, ανάμεσα στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και, εξ αποστάσεως, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Είχε συνολική διάρκεια ενός εξαμήνου, την εαρινή περίοδο του 2024. Μεθοδολογικά, πρόκειται για μια ποιοτική έρευνα η οποία έγινε υπό την μορφή μη δομημένων συνεντεύξεων με την χρήση ερωτηματολογίων. Ύστερα, ακολούθησε απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων, ανάλυση των αποτελεσμάτων και διεξαγωγή του συμπεράσματος υπό την μέθοδο swot.
Αποτελέσματα: Με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τη σύγκριση των απαντήσεων των δύο νοσοκομείων γίνονται φανερές οι αντιθέσεις τους. Σε ότι αφορά τις προμήθειες, το Πα.Γ.Ν.Η έχει περιορισμένες δυνατότητες, πρόβλημα χρηματοδότησης, από το οποίο προκύπτουν κι έντονες ελλείψεις στα προμηθευόμενα προϊόντα αλλά και δυσκολίες όπως καθυστέρηση στις παραδόσεις για τις οποίες δεν υπάρχει σύστημα αντιμετώπισης. Από την άλλη στο Ωνάσειο οι διαδικασίες είναι πιο απλουστευμένες με μεγαλύτερη δυνατότητα χειρισμού των καταστάσεων και σωστή ροή των προμηθειών. Και στο τμήμα προσωπικού η σύγκριση ήταν παρόμοια. Το Ωνάσειο θεωρείται επαρκώς στελεχωμένο, με κίνητρα και πρωτοβουλίες εξέλιξης των εργαζομένων του, με άμεση και ομαλή ένταξη νέου προσωπικού αμέσως μόλις χρειάζεται και προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης τόσο για το νέο όσο και για το υπάρχον προσωπικό. Δεν ισχύει το ίδιο για το Πα.Γ.Ν.Η, όπου υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση και εξουθένωση του ιατρικού προσωπικού, δεν υπάρχουν κίνητρα εργασίας και επιβράβευση των καλών αποδόσεων και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη/νομοθέτηση για πλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργούνται. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μια εικόνα υπολειτουργίας και ανεπάρκειας του δημόσιου νοσοκομείου.
Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη ολικής αναδιάρθρωσης του Ε.Σ.Υ. Η χρήση του Ωνάσειου ως πρότυπο για την μεταβολή του καθεστώτος δείχνει πόσο πιο λειτουργικές, σύγχρονες και ανθρώπινες είναι οι συνθήκες σε ένα νοσοκομείο με σωστό συντονισμό και διοίκηση. Η πρόταση για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, υπό τη σκέπη του ευρύτερου Ν.Π.Δ.Δ του Υπουργείου Υγείας αλλά χωρίς την πλήρη και έντονη εξάρτηση τους σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο, θα αλλάξει ριζικά την αποτελεσματικότητα τους και την ανταπόκριση τους στις ανάγκες των πολιτών.
|