Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Επίδραση των συνθηκών εκτροφής της τσιπούρας (Sparus aurata) κατά τα πρώτα αναπτυξιακά στάδια : μαθηματικές προσομοιώσεις  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου uch.biology.phd//2000papandroulakis
Τίτλος Επίδραση των συνθηκών εκτροφής της τσιπούρας (Sparus aurata) κατά τα πρώτα αναπτυξιακά στάδια : μαθηματικές προσομοιώσεις
Άλλος τίτλος Influence of the rearing conditions on growth and food consumption of sea bream (Sparus aurata) during the early developmental stages
Συγγραφέας Παπανδρουλάκης, Νικόλαος
Σύμβουλος διατριβής Κεντούρη, Μαρουδιώ
Περίληψη Η υδατοκαλλιέργεια , μία δραστηριότητα αιώνων , παρουσιάζει μια συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή στην παγκόσμια παραγωγή αλιευμάτων τα τελευταία χρόνια . Το 1997 το 25% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ψαριών προήλθε από την υδατοκαλλιέργεια ( Γαβρινιώτης , 1997). Σύμφωνα με τις διαγραφόμενες τάσεις κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο , η παραγωγή της υδατοκαλλιέργειας αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια προκειμένου να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς . Στην Ελλάδα , η αλματώδης ανάπτυξη της καλλιέργειας θαλασσινών ψαριών τα τελευταία 10 περίπου χρόνια οδήγησε το συγκεκριμένο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων στις πρώτες θέσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο . Όπως σε κάθε δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής , η ανταγωνιστικότητα , η αξιοπιστία και η αποδοτικότητα του κλάδου αυτού εξαρτώνται από την τεχνολογία που εφαρμόζεται και τη διαθέσιμη τεχνογνωσία ώστε να ικανοποιούνται οι βιολογικές απαιτήσεις των καλλιεργούμενων ειδών από τις συνθήκες εκτροφής . Σήμερα η παραγωγή της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας ανέρχεται σε 70.000 περίπου τόνους , και κυριαρχείται από δύο είδη , την τσιπούρα και το λαβράκι που αντιπροσωπεύουν το 90% της παραγωγής . Μετά από μία φάση ευφορίας και υψηλής κερδοφορίας στις αρχές της δεκαετίας του 90, η Μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια πέρασε σε μία δύσκολη περίοδο καθώς η αύξηση της παραγωγής δεν ακολουθήθηκε από αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης (Stefanis and Divanach, 1993- Divanach, et al ., 1998). H προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα από τον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών αφορά τόσο στη μείωση του κόστους παραγωγής με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών , όσο και στη διαφοροποίηση του προσφερόμενου προϊόντος με την εισαγωγή νέων ειδών για εκτροφή (Kentouri, et al ., 1995- Papandroulakis, et al ., 1997) με στόχο την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και αποδοτικότητας του κλάδου . Παρά τη συνεχή αύξηση της παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού σε βιομηχανική κλίμακα , η μελέτη των ειδών αυτών συνεχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς παραμένουν άγνωστα πολλά στοιχεία της βιολογίας των ειδών και η εκτροφή τους δεν είναι πλήρως ελεγχόμενη . Επιπλέον , η μελέτη της τσιπούρας οδηγεί σε αποτελέσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή στην ιχθυοκαλλιέργεια νέων ειδών της ίδιας οικογένειας όπως το φαγκρί και η συναγρίδα .
Γλώσσα Ελληνικά
Ημερομηνία έκδοσης 2000-04-13
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Βιολογίας--Διδακτορικές διατριβές
  Τύπος Εργασίας--Διδακτορικές διατριβές
Εμφανίσεις 239

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Κατέβασμα Εγγράφου
Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 14