Περίληψη |
Οι Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες (Active Galactic Nuclei - AGN)είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αλλά και παράξενα αστρονομικά αντικείμενα.
Εκπέμπουν τεράστια ποσά ενέργειας από ένα μικροσκοπικής για τα αστρονομικά δεδομένα έκτασης χώρο. Η ενέργεια παράγεται από την βαρυτική κατακρήμνιση ύλης γύρω από μια υπερμαζική μαύρη τρύπα, που σχηματίζει έναν δίσκο προσαύξησης στον οποίο διαλυτικές (dissipative) διαδικασίες μεταφέρουν ύλη προς το εσωτερικό και στροφορμή εξωτερικά, αναγκάζοντας έτσι τον δίσκο να θερμανθεί. Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία αποτελείται από το διεγερμένο ψυχρό ατομικό υλικό του δίσκου προσαύξησης που ακτινοβολεί μέσω των γραμμών εκπομπής και από καυτό υλικό που σχηματίζεται πάνω από το δίσκο προσαύξησης και ακτινοβολεί στις ακτίνες X. Σε αυτή την εργασία αναπτύσσεται μια διαδικασία μοντελοποίησης φωτοιονισμού, βασισμένη σε φάσματα ιονισμού που προκύπτουν από μοντέλα προσομοίωσης της περιοχής του δίσκου προσαύξησης. Οι παραγόμενες από τα προαναφερθέντα μοντέλα γραμμές εκπομπής, αναλύονται με τη χρήση διαγνωστικών διαγραμμάτων (NLR diagrams) με σκοπό να διερευνηθεί αν:
i) Τα μοντέλα προσομοίωσης της περιοχής του δίσκου προσαύξησης μπορούν να αναπαράξουν τους λόγους των γραμμών εκπομπής των AGN και LINERs (οι οποίοι καταλαμβάνουν σαφώς καθορισμένες θέσεις στα διαγνωστικά διαγράμματα)
ii)Τα διαφορετικά μοντέλα προσομοίωσης της περιοχής του δίσκου προσαύξησης (συνεπώς και η αντίστοιχη τοπολογία) μπορούν να αναγνωριστούν από τους παραγόμενους λόγους των γραμμών εκπομπής iii)Οι LINERs σχετίζονται με κατατμημένους δίσκους προσαύξησης.
Αυτή η εργασία διαφοροποιείται από παρόμοιες σε μοντέλα φωτοιονισμού,
στο ότι χρησιμοποιεί φάσματα ιονισμού από αυτό-συνεπή self-consistent) μοντέλα προσομοίωσης της περιοχής του δίσκου προσαύξησης και όχι από ad hoc υποθέσεις ή εμπειρικά φάσματα AGN.
|