|
Κωδικός Πόρου |
000380683 |
Τίτλος |
Πλαστικότητα της αύξησης και της διαφοροποίησης των σκληρών δομών του Zebrafish, Danio Rerio (Hamilton,1822) |
Άλλος τίτλος |
Plasticity of growth and differentiation of the hard structures in Zebrafish, Danio Rerio (Hamilton,1822) |
Συγγραφέας
|
Χρίστου, Μαρία
|
Σύμβουλος διατριβής
|
Κουμουνδούρος, Γ.
|
Μέλος κριτικής επιτροπής
|
Κεντούρη, Μ.
Σωμαράκης, Σ.
|
Περίληψη |
Η ποιότητα στην ιχθυοκαλλιέργεια χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στην ποιότητα που ενδιαφέρει τον καταναλωτή και στην ποιότητα που ενδιαφέρει τον παραγωγό. Τα χαρακτηριστικά ποιότητας που ενδιαφέρουν τον καταναλωτή είναι η καταλληλότητα, η ακεραιότητα, η φρεσκότητα, η διατροφική αξία, η εμφάνιση και η γεύση. Τα χαρακτηριστικά αυτά ενδιαφέρουν και τον παραγωγό. Επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία ενδιαφέρουν τον παραγωγό είναι ο ρυθμός αύξησης, η μετατρεψιμότητα της τροφής, η ομοιογένεια των πληθυσμών, η αντίσταση σε ασθένειες, η ανθεκτικότητα στο στρες, οι παραμορφώσεις και η κυτταρικότητα των μυών. Τα χαρακτηριστικά ποιότητας επηρεάζονται από τις διαδικασίες πριν και μετά την περίοδο της συγκομιδής, από την περίοδο της πάχυνσης και από την περίοδο της αύξησης στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς. Στόχος του παραγωγού είναι να μειώσει τους παράγοντες που αλλοιώνουν την τελική ποιότητα του προϊόντος με σκοπό την αύξηση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.
Για την περιγραφή της ποιότητας έχουν αναπτυχθεί δείκτες ποιότητας οι οποίοι περιγράφουν (descriptors) και προβλέπουν (predictors) την ποιότητα των ψαριών. Οι πιο γνωστοί δείκτες ποιότητας που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες περιλαμβάνουν τη λιπιδική και πρωτεϊνική σύσταση των μυών, τις μορφο-ανατομικές ανωμαλίες, την εξωτερική εμφάνιση του σώματος των ψαριών και οι δείκτες ποιότητας του ρυθμού αύξησης. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται ο ατομικός ρυθμός αύξησης, η ανομοιογένεια των πληθυσμών, η κυτταρικότητα των μυών και η εκτίμηση της ηλικίας και του ρυθμού αύξησης των ατόμων μέσω της μελέτης των σκληρών δομών.
Κύριος στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της αύξησης και της διαφοροποίησης των σκληρών δομών του ουραίου πτερυγίου του zebrafish και η πιθανή αξιοποίηση του ουραίου πτερυγίου ως ένας νέος δείκτης περιγραφής ή/και πρόβλεψης της ποιότητας. Το ουραίο πτερύγιο των ψαριών αποτελείται από ‘τμηματικές’ ακτίνες που είναι γνωστές ως λεπιδοτρίχια. Μετά το απώτερο τέλος των λεπιδοτριχίων στο όριο του πτερυγίου εκτείνονται δέσμες από μικρές και λεπτές ακίδες που ονομάζονται ακτινοτρίχια. Η αύξηση των λεπιδοτριχίων γίνεται μέσω της διαδοχικής προσθήκης νέων τμημάτων στο απώτερο άκρο κάθε αρτιγενούς λεπιδοτριχίου. Τα τμήματα συνδέονται μεταξύ τους με αρθρώσεις και από τη στιγμή που δημιουργείται ένα τμήμα δεν αυξάνεται περαιτέρω σε μήκος. Το σχήμα του ουραίου πτερυγίου του zebrafish επιτυγχάνεται μέσω της δράσης της αλλομετρικής αύξησης κατά το στάδιο του ιχθυδίου και της ισομετρικής αύξησης κατά το ενήλικο στάδιο. Η ισομετρική αύξηση επιτυγχάνεται μέσα από μηχανισμούς που ελέγχουν τον αριθμό και το μήκος των τμημάτων.
Στην παρούσα εργασία σχεδιάστηκαν δύο πειράματα για τη μελέτη της αύξησης και της διαφοροποίησης των σκληρών δομών του ουραίου πτερυγίου των νυμφών, των ιχθυδίων και των ενήλικων ατόμων zebrafish.
|
Φυσική περιγραφή |
130 σ. : χάρτ., πίν., έγχ. εικ. ; 30 εκ. |
Γλώσσα |
Ελληνικά |
Θέμα |
Caudal fin |
|
Growth rate |
|
Quality |
|
Temperature |
|
Θερμοκρασία |
|
Ουραίο πτερύγιο |
|
Ποιότητα |
|
Ρυθμός αύξησης |
Ημερομηνία έκδοσης |
2013-07-19 |
Συλλογή
|
Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Βιολογίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
|
|
Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
|
Εμφανίσεις |
100 |