Περίληψη |
Εισαγωγή
Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από τους οφθαλμίατρους οι ενδοφακοί που φέρουν κίτρινο χρωμοφόρο και σκοπό έχουν την ελάττωση της ακτινοβολίας μικρού μήκους κύματος που φτάνει τον αμφιβληστροειδή, όπως κάνει και ο κρυσταλλοειδής φακός. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η εκτίμηση in vivo με ψυχοφυσική μέθοδο της απορρόφησης μπλε φωτός από τους ενδοφακούς με χρωμοφόρο και η σύγκριση με τους ενδοφακούς χωρίς χρωμοφόρο και με τον κρυσταλλοειδή φακό σε διάφορες ηλικίες ασθενών πριν την αφαίρεση του σε επέμβαση αντικατάστασης με ενδοφακό.
Μέθοδος
Για την μελέτη μας χρησιμοποιήσαμε ασθενείς που χειρουργήθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ηρακλείου για αφαίρεση καταρράκτη και τοποθέτηση ενδοφακού, ή για αντικατάσταση καθαρού κρυσταλλοειδούς φακού με ενδοφακό για διαθλαστικούς λόγους. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με την μέθοδο της φωτομετρίας φωτός εναλλασσόμενου μήκους κύματος (HFP) με την συσκευή QuantifEYETM Macular Pigment Screener. Η μέθοδος αυτή είναι μία ψυχοφυσική εξέταση που δίνει την δυνατότητα να εκτιμήσουμε την ένταση της ακτινοβολίας του μπλε φωτός που καταλήγει στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς. 43 ασθενείς (μέση ηλικία 66, εύρος 36-82 έτη) μετρήθηκαν πριν και μετά την επέμβαση αντικατάστασης του φακού τους με ενδοφακό. Οι ασθενείς είχαν πυκνότητα πυρηνικού καταρράκτη από 0 έως τρεις σταυρούς. Σε 21 τοποθετήθηκε ενδοφακός χωρίς κίτρινο χρωμοφόρο και σε 22 ενδοφακός με χρωμοφόρο. Οι ασθενείς εξετάστικαν προεγχειρητικά και 20 περίπου μέρες μετεγχειρητικά.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι μετεγχειρητικά απορρόφηση των φακών με χρωμοφόρο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενδοφακούς χωρίς (p<0.0001, independent samples t test). Κάνοντας σύγκριση των προεγχειριτικών με τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα σε κάθε ομάδα βρήκαμε ότι στην ομάδα των ασθενών που τοποθετήθηκε κίτρινος ενδοφακός η απορρόφηση μετεγχειρητικά ήταν ελάχιστα μικρότερη από την προεγχειρητική και χωρίς στατιστικά σημαντική διαφορά (p=0.455, paired t test), ενώ στην ομάδα με τον διάφανο φακό το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα ήταν σημαντικά ελαττωμένο (p=0.001, paired t test). Η ανάλυση παλινδρόμησης της συμπεριφοράς της απορρόφησης του κρυσταλλοειδούς φακού σε σχέση με διάφορους παράγοντες του δείγματος, μας έδειξε ότι σχετίζεται κυρίως με την ηλικία του ατόμου. Αντίστοιχη ανάλυση μετεγχειρητικά έδειξε ότι η απορρόφηση του κίτρινου φακού σχετίζεται με την διαθλαστική του δύναμη, πράγμα που μπορεί να αποδοθεί στην μεταβολή του κεντρικού του πάχους.
Συμπεράσματα
Οι ενδοφακοί με χρωμοφόρο φαίνεται να έχουν την ικανότητα να μιμούνται τον φυσιολογικό κρυσταλλοειδή φακό σε ένα χαρακτηριστικό του που θεωρητικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την προστασία του αμφιβληστροειδή.
|