Περίληψη |
Στόχος: Σκοπός της μελέτης, είναι να διερευνήσει, σε τι ποσοστά παρουσιάζονται στον πληθυσμό η ανεπαρκής, η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου, η σιδηροπενία (ΣΠ) και σιδηροπενική αναιμία (ΣΠΑ), σε σχέση με τη διαιτητική πρόσληψη σιδήρου, τις πηγές και τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.
Μέθοδοι: Συμμετείχαν 458 άτομα: 243 άτομα (Ν=114 άντρες, Ν=129 γυναίκες, μέσος όρος ηλικίας 46,9±11,8 έτη, ΔΜΣ 29,1±4,7 kg/m2) που συμπλήρωσαν τριήμερα ημερολόγια και 215 άτομα που συμπλήρωσαν ανακλήσεις 24ώρων, τα οποία εξαιρέθηκαν από τη στατιστική επεξεργασία.
Αποτελέσματα: Από το δείγμα, ανεπαρκή λήψη σιδήρου από τη διατροφή είχαν μόνο οι γυναίκες σε ποσοστό 30%, ενώ κανείς δεν είχε υπερβολική λήψη σιδήρου. Το ποσοστό της ΣΠΑ ήταν 5,8% και της ΣΠ 8,2% στο σύνολο ανδρών και γυναικών. Μόνο στις γυναίκες βρέθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των κατηγοριών πρόσληψης σιδήρου (ανεπαρκής και φυσιολογική λήψη σιδήρου) και των επιπέδων σιδήρου ορού (p=0,014). Στο δείγμα θετική βρέθηκε η σχέση μεταξύ του προσλαμβανόμενου σιδήρου και της κατανάλωσης αμυλούχων τροφίμων και λαχανικών (p<0,001). Στα άτομα με ανεπαρκή λήψη σιδήρου θετική βρέθηκε η συσχέτιση μόνο με την ομάδα των αμυλούχων τροφίμων (p=0,002). Σε όλο το δείγμα η λήψη σιδήρου ήταν κυρίως από φυτικά προϊοντα (79% του σιδήρου) και δευτερευόντως από το κρέας (13%). Η λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών από τους άνδρες ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των γυναικών. Το ποσοστό του σιδήρου που προέρχεται από τα φυτικά προϊόντα, ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στις γυναίκες (83%) από τους άνδρες (74,7%, p<0,001). Άτομα με ανεπαρκή λήψη σιδήρου, έπαιρναν λιγότερη ποσότητα βιταμίνης Α (p<0,001) και φυτικών ινών (p<0,001) και περισσότερη ποσότητα καφεΐνης (p=0,042), ενώ λάμβαναν το σίδηρο σε μικρότερο βαθμό από τα φυτικά προϊόντα και μεγαλύτερο από το κρέας, σε σχέση με την ομαδα με φυσιολογική ληψη σιδήρου. Αν και στο δείγμα προέκυψε θετική συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη σιδήρου και την κατανάλωση αυγών (p=0,011), κρέατος (p<0,001) και ψαριών (p=0,005), στα άτομα με ανεπαρκή λήψη σιδήρου θετική συσχέτιση βρέθηκε μόνο με την κατανάλωση ψαριών (r=0,395, p=0,001). Τέλος, αρνητική συσχέτιση βρέθηκε στην πυκνότητα σιδήρου (Fe/1000Kcal) με τη συνολική πρόσληψη ενέργειας (p<0,001) και την κατανάλωση πρωτεϊνών (p<0,001).
Συμπεράσματα: Μειωμένη ληψη σιδήρου συνδέεται με μειωμένη πρόσληψη φυτικών τροφίμων και ψαριών με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών.
|