Περίληψη |
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική, νευροεκφυλιστική νόσος, αγνώστου αιτιολογίας που επηρεάζει κυρίως τις κινητικές λειτουργίες και χαρακτηρίζεται από την επιλεκτική απώλεια των ντοπαμινεργικών νευρώνων της μέλαινας ουσίας και το σχηματισμό πρωτεϊνικών συσσωματωμάτων (σωμάτια Lewy). Μεταλλάξεις στο γονίδιο της LRRK2 είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων νόσου. Η LRRK2 είναι μια μεγάλη πρωτεΐνη που αποτελείται από περιοχές με ενζυμική δράση και περιοχές πρωτεϊνικής αλληλεπίδρασης. Ο μηχανισμός που οδηγεί στη νευροεκφύλιση δεν είναι γνωστός.
Είναι γνωστό ότι η LRRK2 σχετίζεται με το εξωγενές μονοπάτι κυτταρικού θανάτου, καθώς και ότι οι μεταλλαγμένες μορφές της ενισχύουν την αλληλεπίδραση με την αποπτωτική πρωτεΐνη FADD και την κασπάση-8. Επίσης υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι η LRRK2 εμφανίζει την ιδιότητα του ολιγομερισμού, όπως και πολλές άλλες αποπτωτικές κυρίως πρωτεΐνες. Βρέθηκε ακόμη ότι η LRRK2 φέρει ένα κοινό μοτίβο, στο οποίο μια άλλη, συγγενής της πρωτεΐνη (RIP1) κατατέμνεται από την κασπάση-8, κατά τον TNF-επαγόμενο κυτταρικό θάνατο.
Υποτέθηκε, λοιπόν, ότι οι παθογενετικές μεταλλάξεις προκαλούν τον ολιγομερισμό του μορίου ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ενισχυμένη αλληλεπίδραση LRRK2-FADD. Επίσης, υποτέθηκε ότι η κασπάση-8 κατατέμνει και τη LRRK2 προωθώντας τον προαποπτωτικό ρόλο της μεταλλαγμένης LRRK2. Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι να διερευνηθεί η ιδιότητα του ολιγομερισμού και η ενδεχόμενη επίδραση των μεταλλάξεων στο φαινόμενο αυτό καθώς και το βιοχημικό προφίλ των πιθανών ολιγομερών διαμορφώσεων. Επίσης, επιχειρείται η μελέτη
4
της πιθανής επίδρασης στον ολιγομερισμό μιας δεύτερης μετάλλαξης (D1565K), η οποία καταργεί τη θέση κατάτμησης.
Βρέθηκε ότι οι μεταλλαγμένες μορφές της LRRK2 αυξάνουν το σχηματισμό νηματοειδών μορφών, οι οποίες αντιστοιχούν σε σύμπλοκα υψηλού μοριακού βάρους, σε σχέση με την αγρίου τύπου πρωτεΐνη, καθώς και ότι η μετάλλαξη D1565K εξαλείφει το φαινότυπο των μεταλλαγών, προσομοιάζοντας σε αυτόν της αγρίου τύπου.
Μπορεί, λοιπόν, ο ολιγομερισμός να είναι ένα κρίσιμο βήμα στην παθογένεια της νόσου και στον επαγόμενο κυτταρικό θάνατο.
Προκειμένου να διαπιστωθεί ο υποκείμενος μηχανισμός νευροεκφύλισης, χρειάζονται περισσότερα πειράματα τα οποία να συσχετίζουν τα ευρήματα αυτά με την επαγόμενη νευροτοξικότητα.
|