Περίληψη |
Σκοπός: Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία στοχεύει στον προσδιορισμό του βαθμού ικανοποίησης των ασθενών στις τρεις Μονάδες Εξωνεφρικής Κάθαρσης (ΜΕΚ) του Νομού Ηρακλείου, σε αναλογία με τον πάροχο και τη δομή στην οποία ανήκουν. Η εργασία θα εστιάσει στη νοσηλευτική φροντίδα.
Μεθοδολογία: Πληθυσμό μελέτης αποτέλεσαν, οι 295 τακτικοί ασθενείς, εγγεγραμμένοι στα μητρώα των τριών ΜΕΚ Νομού Ηρακλείου, το μήνα Οκτώβριο 2017. Ως εργαλείο προσδιορισμού της ικανοποίησης, χρησιμοποιήθηκε μεταφρασμένο σταθμισμένο ερωτηματολόγιο, στηριζόμενο στο εργαλείο SDIALOR. Στατιστική ανάλυση: Υπολογίστηκαν συνολικά 28 υποκλίμακες ικανοποίησης και δύο συνολικές κλίμακες ικανοποίησης ως άθροισμα των 5-βάθμιων Likert ερωτήσεων. Οι υποκλίμακες επανασταθμίστηκαν ώστε να έχουν εύρος τιμών 0-10 και οι συνολικές κλίμακες ώστε να έχουν εύρος τιμών 0-100. Έγιναν οι έλεγχοι Pearsons chi-square και Fisher's exact test, και Kruskal-Wallis, Mann-Whitney ανάλογα με τον τύπο των μεταβλητών και ως επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας θεωρήθηκε το 5%.
Αποτελέσματα: Η συνολική ικανοποίηση ήταν υψηλή (Διάμεσος (ΕΔΕ): 89,7 (77,9, 95,7). Οι ασθενείς δήλωσαν Πολύ-Πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το σύνολο των πτυχών της νοσηλευτικής φροντίδας και το 93% σκεπτόμενοι αποκλειστικά το νοσηλευτικό προσωπικό θα συνέστηναν τη ΜΕΚ σε τρίτους. Αντιθέτως χαμηλή ήταν η ικανοποίηση αναφορικά με τις πληροφορίες που λάμβαναν σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα (Διάμεσος (ΕΔΕ): 5.0 (2.5, 10.0)). Τέλος το 42% των ασθενών δήλωσε ότι επιθυμούσε, Πολύ-Πάρα πολύ, βελτίωση της ψυχολογικής υποστήριξης που λάμβανε από τους άλλους επαγγελματίες. Κατά την επιμέρους σύγκριση των αποτελεσμάτων εντοπίστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές (p<0,001), ανάμεσα στις ΜΕΚ σε πτυχές που αφορούσαν σε θέματα εξοπλισμού και υποδομών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η άνω του μετρίου ικανοποίηση από τις εγκαταστάσεις (53,3%, ΒΓΝΗ, 75,6%, ΠαΓΝΗ, 95,9%, Μεσόγειος), τον εξοπλισμό (39,1%, ΒΓΝΗ, 78,6%, ΠαΓΝΗ, 95,9%, Μεσόγειος), τα μέσα ψυχαγωγίας (39,0%, ΒΓΝΗ, 63,4%, ΠαΓΝΗ, 90,3%, Μεσόγειος).
Τμήμα Ιατρικής - Πανεπιστήμιο Κρήτης
Συμπεράσματα: Οι ασθενείς που αιμοκαθάρονταν στις ΜΕΚ Νομού Ηρακλείου, ήταν ικανοποιημένοι από τις περισσότερες πτυχές της φροντίδας που λάμβαναν. Η ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με την σεξουαλική τους δραστηριότητα και η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς δεν ικανοποιούνταν. Το νοσηλευτικό προσωπικό διέθετε δεξιότητες οι οποίες ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες των ασθενών και ενίσχυαν την πίστη τους στην ΜΕΚ. Η δομή/νοσοκομείο, επηρέαζαν το βαθμό ικανοποίησης των ασθενών και ο ιδιώτης πάροχος υπερίσχυε του δημοσίου σε πτυχές της φροντίδας που σχετίζονταν με εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και όχι με τη θεραπευτική ομάδα.
|