Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Διατροφικό πρότυπο εγκύων γυναικών στην Κρήτη σύμφωνα με τη μελέτη ΡΕΑ  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000354398
Τίτλος Διατροφικό πρότυπο εγκύων γυναικών στην Κρήτη σύμφωνα με τη μελέτη ΡΕΑ
Άλλος τίτλος Determination of dietary habits of pregnant women in Crete, according to REA study and in collaboration with other European studies
Συγγραφέας Τσιριγωτάκης, Ιωάννης Μ.
Σύμβουλος διατριβής Κογεβίνας, Μανόλης
Μέλος κριτικής επιτροπής Αποστολάκη, Ιωάννα
Χατζή, Λήδα
Περίληψη Μεθοδολογία: Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια συχνότητας διατροφής συλλέξαμε στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των εγκύων γυναικών στην Κρήτη με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης και τη χρήση ερωτηματολογίων συχνότητας διατροφής. Η εργασία συμπεριλαμβάνει ερωτηματολόγια από 905 γυναίκες. Λαμβάνοντας υπόψη την ταξινόμηση των του New Generis αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κρητικής διατροφής τα τρόφιμα που συμπεριελήφθησαν στο ffq κατατάχθηκαν σε ομάδες και επιμέρους υποομάδες. Έγινε μετατροπή των καταγραφών των ερωτηματολογίων σε ημερήσια πρόσληψη και υπολογίστηκε η μέση κατανάλωση, η διάμεσος, η τυπική απόκλιση, το μέγιστο και το ελάχιστο για κάθε ομάδα και υποομάδα τροφίμων. Με τη χρήση μιας κοινά αποδεκτής κλίμακας αξιολόγησης υπολογίστηκε η αποδοχή της μεσογειακής διατροφής από τις έγκυες γυναίκες. Παίρνοντας υπόψη τις συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης ομάδων τροφίμων που αναλύθηκαν στο πρόγραμμα Earnest υπολογίστηκε το ποσοστό των εγκύων γυναικών που προσλαμβάνει μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες από τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες Αποτελέσματα: Τα τρόφιμα ταξινομήθηκαν σε 12 κύριες ομάδες και 57 υποομάδες τροφίμων οι οποίες διαφέρουν λίγο από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Κατά τους υπολογισμούς δημιουργήθηκαν δυο επιπλέον ομάδες: η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα γαλακτοκομικά προϊόντα μετά την εξαίρεση των αυγών και η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τις συνταγές. Οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν υψηλή πρόσληψη φρούτων κυρίως εσπεριδοειδών, λαχανικών κυρίως καρπωδών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινου κρέατος. Μέτρια πρόσληψη καταγράφεται για τα αυγά και τα δημητριακά. Παρατηρείται μικρή κατανάλωση ξηρών καρπών, ελιών, ψαριών και λευκού κρέατος. Η κύρια πηγή λιπών και ελαίων είναι σε ποσοστό 89% το ελαιόλαδο. Στα 2/3 των γυναικών η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι πάνω από τα συνιστώμενα όρια ενώ η πρόσληψη τροφίμων από την ομάδα κρέας, πουλερικά, ψάρια, ξηροί καρποί, και όσπρια είναι σε ποσοστό γυναικών 70,6% πάνω από τα συνιστώμενα όρια. Η πρόσληψη γάλακτος και γιαούρτης είναι στα 2/3 των γυναικών χαμηλότερη από τη συνιστώμενη ενώ η πρόσληψη τυριών είναι ικανοποιητική. Το 1/3 των γυναικών εμφανίζουν χαμηλή αποδοχή του μεσογειακού προτύπου διατροφής ενώ οι μισές περίπου γυναίκες εμφανίζουν μέτριο βαθμό αποδοχής και ένα 12,6% εμφανίζει υψηλή αποδοχή του προτύπου της μεσογειακής διατροφής. Συμπεράσματα: Οι διαιτητικές συνήθειες των περισσοτέρων εγκύων γυναικών πλησιάζουν προς το μεσογειακό πρότυπο διατροφής και οι περισσότερες διαιτητικές προσλήψεις είναι εντός των συνιστώμενων ορίων. Υπάρχει ανάγκη για δημιουργία διαιτητικών οδηγιών ορθής διατροφής ανά στάδιο της εγκυμοσύνης.
Φυσική περιγραφή ii, 70 σ. : πιν. ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά, Αγγλικά
Θέμα Daily intake
Dietary habits
Food groups
Nutrition
Nutritional Physiological Phenomena
Pregnancy
Διατροφή
Διατροφικές συνήθειες
Εγκυμοσύνη
Ομάδες τροφίμων
Ημερομηνία έκδοσης 2008-07-30
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Επιστημών Υγείας--Τμήμα Ιατρικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Σημειώσεις Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών: "Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας"
Εμφανίσεις 53

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 10