Περίληψη |
Οι αμίνες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς πηγές. Λόγου χάρη αλειφατικές και αρωματικές αμίνες παράγονται απο την κτηνοτροφία και από τη βιομηχανία αντίστοιχα. Φαίνεται πως διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό νέων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα (New Particle Formation) επειδή μπορούν να σταθεροποιήσουν μοριακά cluster που περιέχουν θειικό οξύ και νερό.
Στη παρούσα εργασία, χρησιμοποιήθηκαν φίλτρα υαλοβάμβακα εμβαπτισμένα με φωσφορικό οξύ για τη παγίδευση των αμινών της αέριας φάσης ως αμινικά άλατα στηριζόμενη στην αντίδραση εξουδετέρωσής τους. Για την ανίχνευση και τη ποσοτικοποίηση των ενώσεων που βρίσκονταν στα δείγματα χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της υγρής χρωματογραφίας συζευγμένη με φασματομετρία μάζας. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στον Μετεωρολογικό σταθμό του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Φινοκαλιά Λασιθίου (35˚20´N, 25˚40´E, 250m).
Οι αλκυλαμίνες που αναλύθηκαν είναι η Αιθυλαμίνη (ΕΑ), η Διμεθυλαμίνη (DEA), η Τριμεθυλαμίνη (TMA), η Προπυλαμίνη (PA), η Διαιθυλαμίνη (DEA) και η Τριαιθυλαμίνη (TEA). Προκαταρκτικά πειράματα δείχνουν πως η Διαιθυλαμίνη και η Τριαιθυλαμίνη βρίσκονται σε αφθονία στα δείγματα.
Μετρήσεις αμινών στην αέρια και σωματιδιακή φάση πραγματοποιήθηκαν επίσης με το όργανο MARGA-MS (Measuring AeRosols and Gases in Ambient Air) συζευγμένο με φασματόμετρο μάζας (Mass Spectrometer) στο περιβαλλοντικό σταθμό του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι στη Hyytiälä, νότια της Φινλανδίας (61˚ 510 Β, 24˚ 170 Α, 180 m) στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+. Οι αλκυλαμίνες που αναλύθηκαν είναι η Μεθυλαμίνη (ΜΑ), η Διμεθυλαμίνη (DMA), η Τριμεθυλαμίνη (ΤΜΑ), η Τριαιθυλαμίνη (ΤΕΑ), η Αιθυλαμίνη (ΕΑ), η Διαιθυλαμίνη (DEA), και η Προπυλαμίνη (PA).
|