Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Application of optical spectroscopy for the identification of agro-foods (olive oil and tsikoudia), quality control and adulteration of extra virgin olive oil  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000406820
Τίτλος Application of optical spectroscopy for the identification of agro-foods (olive oil and tsikoudia), quality control and adulteration of extra virgin olive oil
Άλλος τίτλος Εφαρμογή οπτικής φασματοσκοπίας για τη ταυτοποίηση γεωργικών προϊόντων διατροφής (ελαιόλαδου και τσικουδιάς), ελέγχου ποιότητας και νοθείας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
Συγγραφέας Παπαδάκη, Αντιγόνη Ε.
Σύμβουλος διατριβής Ρακιτζής, Πέτρος
Βελεγράκης, Μιχάλης
Περίληψη Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη η ανάγκη για ταυτοποίηση, έλεγχο ποιότητας και γνησιότητας των γεωργικών προϊόντων διατροφής, λόγω της υψηλής διατροφικής και εμπορικής τους αξίας. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ακριβείς και καθιερωμένες αναλυτικές τεχνικές που όμως απαιτούν χρόνο, εξειδικευμένο προσωπικό, χημικά αντιδραστήρια και ακριβό εξοπλισμό για την ταυτοποίηση των διατροφικών προϊόντων. Στα πλαίσια αυτά γίνεται προσφάτως αναζήτηση εναλλακτικών και καινοτόμων μεθόδων για γρήγορη και χαμηλού κόστους ανάλυση προϊόντων διατροφής. Η εφαρμογή Οπτικών Φασματοσκοπικών τεχνικών ολοένα και πιο πολύ δείχνει να είναι μια τέτοια καινοτόμα προσέγγιση για την γρήγορη και μη επεμβατική καταγραφή του «δαχτυλικού αποτυπώματος» των προϊόντων αυτών. Στην παρούσα εργασία έγινε εφαρμογή της φασματοσκοπίας απορρόφησης φωτός και φασματοσκοπίας εκπεμπόμενου φθορισμού για τη καταγραφή και μελέτη δειγμάτων εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, σπορέλαιων και μιγμάτων αυτών, καθώς και τσικουδιάς, που είναι τοπικό Κρητικό ποτό. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής της Οπτικής Φασματοσκοπίας (Απορρόφησης και Φθορισμού) στο διαχωρισμό των ελαιολάδων βάσει γεωγραφικής προελεύσεως, ποικιλίας ελιάς κι έτους συγκομιδής, καθώς και ανίχνευση της νοθείας του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου με σπορέλαια. Επίσης, θα παρουσιαστεί προκαταρκτική μελέτη για τον διαχωρισμό μονοποικιλιακών δειγμάτων τσικουδιάς. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα αυτής της διατριβής δείχνουν την δυνατότητα για τη ταυτοποίηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και μονοποικιλιακής τσικουδιάς, τον ποιοτικό έλεγχο και την ανίχνευση της νοθείας στο παρθένο ελαιόλαδο σε χαμηλά όρια ανίχνευσης με την εφαρμογή των προαναφερθεισών οπτικών φασματοσκοπικών τεχνικών
Φυσική περιγραφή 171 σ. : πίν., σχήμ. εικ.(μερ. εγχρ.) ; 30 εκ.
Γλώσσα Αγγλικά
Θέμα Extra virgin olive oil
Seed oil
Γεωργικά προϊόντα διατροφής
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Νοθεία ελαιόλαδο
Οπτική φασματοσκοπία
Σπορέλαιο
Τσικουδιά
Ημερομηνία έκδοσης 2017-03-17
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Φυσικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 239

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 3