Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Επίδραση 3 διαφορετικών «συνθηκών» διχτυών στη συμπεριφορά διαφυγής της τσιπούρας (Sparus aurata, L. 1758)  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Τίτλος Επίδραση 3 διαφορετικών «συνθηκών» διχτυών στη συμπεριφορά διαφυγής της τσιπούρας (Sparus aurata, L. 1758)
Συγγραφέας Γεωργαρά, Αντωνία
Σύμβουλος διατριβής Κεντούρη, Μαρουδιώ
Περίληψη Οι αυξημένες διατροφικές ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών και η γνωστή πλέον διατροφική αξία των υδρόβιων οργανισμών, έχουν καταστήσει τις τελευταίες δεκαετίες την Υδατοκαλλιέργεια ως μια από τις πιο ελπιδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα της παραγωγής τροφίμων (Phillips, 2005). Η σύγχρονη υδατοκαλλιέργεια και η βιομηχανία στην οποία βασίζεται είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία 50 χρόνια, αν και η αρχή της βρίσκεται στο 6000 π.Χ. Σήμερα αποτελεί παγκοσμίως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα παραγωγής τροφίμων. Ενδεικτικό στοιχείο αυτής της ανάπτυξης είναι το γεγονός ότι μέσα σε 50 χρόνια η εκτροφή υδρόβιων οργανισμών αυξήθηκε από περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως στις αρχές του 1950, σε 52.5 εκ τόνους, αξίας 98.400.000.000$, το 2008, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,6% (FAO, 2010). Σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO, 2006) ένα ποσοστό της τάξης του 40-50 % της ετήσιας παραγωγής ψαριών παγκοσμίως προέρχεται πλέον από την Ιχθυοκαλλιέργεια. Η υδατοκαλλιέργεια αναπτύσσεται, επεκτείνεται και εντατικοποιείται σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου, εκτός από την Υποσαχάρια Αφρική. Στην Ευρώπη η κύρια παραγωγή προϊόντων υδατοκαλλιέργειας προέρχεται από τις μεσογειακές χώρες. Τα τελευταία 25 χρόνια η Μεσογειακή υδατοκαλλιέργεια εισήλθε σε μια νέα εποχή δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια με κυρίαρχα είδη την τσιπούρα (Sparus aurata, Linnaeus, 1758) και το λαβράκι (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758). Οι ιχθυοκαλλιέργειες της Μεσογείου, με κυρίαρχα κράτη την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, και την Τουρκία, καταλαμβάνουν το 6% της παγκόσμιας αλιευτικής παραγωγής, παράγοντας 1,35 εκ τόνους ετησίως (FAO, 2010). Στην Ελλάδα από το 1981 οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες αναπτύσσονται ταχύτατα μετά από οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα στη Μεσόγειο σε παραγωγή τσιπούρας και λαυρακιού. Τα δύο αυτά είδη είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας για τη χώρα καθώς μαζί αποτελούν το 95% της συνολικής παραγωγής της (FAO, 2009). Tο 2008 η Ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαυρακιού έφτασε τους 145.000 τόνους σε σύνολο 268.000 τόνων που παρήχθησαν στην περιοχή της Μεσογείου (FAO, 2010).
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα Biofouling
Βιοεπίστρωση
Υδατοκαλλιέργεια
Ημερομηνία έκδοσης 2012-07-20
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Βιολογίας--Πτυχιακές εργασίες
  Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες
Εμφανίσεις 48

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 13