Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Αντιοξειδωτική δραστικότητα αρωματικών φυτών της Μεσογείου  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου uch.chemistry.msc//2000matsigkou
Τίτλος Αντιοξειδωτική δραστικότητα αρωματικών φυτών της Μεσογείου
Συγγραφέας Ματσίγκου, Χριστίνα
Περίληψη Η εκδήλωση οξειδωτικού stress στον ανθρώπινο οργανισμό έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS: Reactive Oxygen Species), οι οποίες ενοχοποιούνται για την παθογέννεση χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Τα ROS εμπλέκονται σε αλυσιδωτές αντιδράσεις ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν καταστροφή σε βιομόρια. Η άμυνα του οργανισμού έναντι των οξειδωτικών καταστροφών από τα ROS περιλαμβάνει κυρίως ένζυμα απενεργοποίησης των ROS και πιθανώς ενισχύεται σημαντικά από διατροφικούς παράγοντες ικανούς να απενεργοποιούν τα ROS. Η μελέτη διατροφικών παραγόντων που πιθανώς συνεισφέρουν στην άμυνα του οργανισμού κατά των οξειδωτικών καταστροφών, έχει επικεντρωθεί σε φυσικά προϊόντα, κυρίως σε φρούτα, λαχανικά αλλά και εκχυλίσματα αρωματικών φυτών και βοτάνων, τα οποία εμφανίζουν αντιοξειδωτική δραστικότητα in vitro. Η αντιοξειδωτική δραστικότητα που εμφανίζουν τα φυσικά αυτά προϊόντα έχει αποδοθεί, εκτός από τις βιταμίνες C και E και τα καροτενοειδή, στην ύπαρξη πολυφαινολικών ενώσεων. Η εκτεταμένη παρουσία των πολυφαινολικών ενώσεων στη φύση έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τις βιολογικές τους ιδιότητες. Στις βιολογικές ιδιότητες των πολυφαινολών συγκαταλέγεται και η αντιοξειδωτική τους δραστικότητα. Στην περιοχή της Μεσογείου έχει παρατηρηθεί χαμηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, φαινόμενο, το οποίο έχει αποδοθεί στα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Ανάμεσα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η ευρεία κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών και η χρήση αρωματικών φυτών ως αρτύματα ή ως αφεψήματα. Ορισμένα από αυτά είναι γνωστά για τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες στην παραδοσιακή ιατρική. Ωστόσο, δεν είναι γνωστός ο πιθανός ρόλος τους στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων. Η συνεισφορά των πολυφαινολικών συστατικών των αρωματικών αυτών φυτών στην καταστολή των ROS στον οργανισμό, αποτελεί έναν προτεινόμενο μηχανισμό για την ευεργετική δράση τους στην υγεία. Εν τούτοις, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες εκχυλισμάτων φυτών από την περιοχή της Μεσογείου δεν έχουν μελετηθεί εκτεταμένα, παρ' όλο που μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
Ημερομηνία έκδοσης 2000-12-01
Ημερομηνία διάθεσης 2000-12-22
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 190

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Προβολή Εγγράφου

No preview available

Κατέβασμα Εγγράφου
Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 8