Περίληψη |
Εισαγωγή: Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης εκφράζει την εξάντληση των ψυχικών αποθεμάτων ενός επαγγελματία υγείας στην προσπάθεια προσαρμογής του να αντιμετωπίσει τις καθημερινές επαγγελματικές του δυσκολίες.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση του βαθμού επαγγελματικής εξουθένωσης του μαιευτικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται στην ιδιωτική μαιευτική- γυναικολογική κλινική Μητέρα Κρήτης .
Επιπρόσθετα, ορίσθηκαν οι εξής επιμέρους στόχοι: 1.Η εκτίμηση του μεγέθους της επαγγελματικής εξουθένωσης στους εργαζόμενους του ιδρύματος. 2. Η διερεύνηση πιθανών παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση του φαινομένου. 3. Η σύγκριση του εργασιακού στρες στις ομάδες προσωπικού. 4. Η σχέση μεταξύ εργασιακής εξουθένωσης και ικανότητας διαχείρισης. 5. Η επίδραση της καταπόνησης στην επαγγελματική απόδοση του.
Μεθοδολογία: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 33 άτομα μαιευτικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζονται στην Μαιευτική- Γυναικολογική κλινική Μητέρα Κρήτης. Η συλλογή των στοιχείων έγινε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2021. Η μεθοδολογική προσέγγιση που υιοθετήθηκε ήταν μεικτή, περιλαμβάνοντας τόσο ένα ποσοτικό μέρος όσο και ένα ποιοτικό κομμάτι. Στην ποσοτική μελέτη, λήφθηκε δείγμα 33 μαιών/των και νοσηλευτών/τριών ενώ στην ποιοτική μελέτη συμμετείχαν 29 μαίες/τες και νοσηλευτές/ τριες. Για την συλλογή δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ανώνυμο, αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο κοινωνικό-δημογραφικών στοιχείων και χαρακτηριστικών της εργασίας & το σταθμισμένο ερωτηματολόγιο (ελληνική έκδοση) επαγγελματικής εξουθένωσης της Maslach, το Maslach Burnout Inventory (M.B.I.) που αποτελείται από 22 προτάσεις που μετρούν τις τρείς διαστάσεις [ σε επτα-βάθμια κλίμακα (Likert). Η ανάλυση έγινε στο IBM SPSS 25.00, με δίπλευρους μη παραμετρικούς ελέγχους σε επίπεδο σημαντικότητας α=0,05. Έπειτα, εφαρμόστηκε θεματική ποιοτική ανάλυση περιεχομένου. Για την συλλογή δεδομένων στην ποιοτική μελέτη έγινε χρήση ημί-δομημένου διαλόγου με ατομικές συνεντεύξεις στους συμμετέχοντες. Έγινε θεματική ποιοτική ανάλυση περιεχομένου και τα αποτελέσματα αποτυπώθηκαν σε κατηγορίες/υποκατηγορίες με τη μορφή συχνοτήτων (ν).
Αποτελέσματα: Η πλειονότητα των συμμετεχόντων του δείγματος (ν=33) ήταν Μαίες/τες (ν=24) έναντι των Νοσηλευτών/τριών (ν=9). Τα ολικά επίπεδα των υποκλιμάκων της επαγγελματικής εξουθένωσης κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, με την διάσταση της συναισθηματικής εξάντλησης να βρίσκεται στο επίπεδο (54,60) την διάσταση της αποπροσωποποίησης κι εκείνη αυξημένη (76,48) , αλλά και η διάσταση της μειωμένης αίσθησης προσωπικών επιτευγμάτων αξιολογήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (43,63). Επιπρόσθετα, ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας σε έτη και ο αριθμός των παιδιών αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα του συνδρόμου. Οι κυριότεροι παράγοντες εργασιακής εξουθένωσης που αναφέρθηκαν ήταν η έλλειψη προσωπικού, ο μεγάλος όγκος ευθυνών που καλούνται να ανταπεξέλθουν, οι υπερορίες που καλούνται να κάνουν, το κυκλικό ωράριο, ενώ ακολούθως αναφέρονται επιλεγμένες δηλώσεις που σκιαγραφούν τις απόψεις και τη φωνή τους μέσα από το ποιοτικό κομμάτι της έρευνας.
Συμπεράσματα: Μέσα από την έρευνα αυτή, έγινε εμφανές ότι οι επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται σε θέσεις κρίσιμων αποφάσεων και υψηλού φόρτου εργασίας όπως είναι οι μαίες/τες και οι νοσηλεύτριες/τες, έρχονται αντιμέτωποι με το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης λόγω των αυξημένων στρεσογόνων παραγόντων. Το γεγονός αυτό απαιτεί προσοχή και υποστήριξη από τους υπεύθυνους των τμημάτων και τους διοικητές των κλινικών.
|