Περίληψη |
Τα λέιζερ με ρυθμιζόμενο μήκος κύματος εκπομπής παρουσιάζουν ιδιαίτερο τεχνολογικό ενδιαφέρον σε πληθώρα πεδίων όπως οι τηλεπικοινωνίες και η χημική ανάλυση. Τα σύγχρονα ημιαγωγικά λέιζερ ρυθμιζόμενου μήκους κύματος, προσφέρουν λύσεις που καλύπτουν τις απαιτούμενες ανάγκες σε ρύθμιση μήκους κύματος και ταχύτητας μεταβολής του μήκους κύματος αλλά έχουν ιδιαίτερα πολύπλοκη κατασκευή και λειτουργία.
Σε αυτή την εργασία ερευνούμε μια νέα μέθοδο που μπορεί να οδηγήσει σε, απλά στην κατασκευή και λειτουργία, ημιαγωγικά λειζερ με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά μελετούμε την συμπεριφορά διοδικών λέιζερ που ενσωματώνουν μεταβλητά ηλεκτρικά πεδία στην ενεργό περιοχή. Αυτή η κατηγορία λέιζερ εκμεταλλεύεται το φαινόμενο Stark προκειμένου να μεταβάλει το μήκος κύματος εκπομπής μεταβάλλοντας το κυρίως ρεύμα άντλησης της διάταξης.
Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκαν ημιαγωγικά λέιζερ σε τρείς βασικούς άξονες. Πρώτα πραγματοποιήθηκε μια διεξοδική μελέτη, τόσο θεωρητική όσο και πειραματική, για την βελτιστοποίηση της ημιαγωγικής δομής που χρησιμοποιείτε για κατασκευή συμβατικών διοδικών λέιζερ. Σαν αποτέλεσμα δομές κατάλληλες για κατασκευή ημιαγωγικών λέιζερ πλευρικής εκπομπής υψηλής ποιότητας κατασκευάστηκαν. Πληθώρα πειραματικών τεχνικών χαρακτηρισμού χρησιμοποιήθηκαν και μια σειρά αλγοριθμικών εργαλείων αναπτύχθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί ή ζητούμενη βελτιστοποίηση. Δομές λέιζερ αναπτύχθηκαν σε πιεζοηλεκτρικούς (111)Β καθώς και μή-πιεζοηλεκτρικούς (100) κρυσταλλικούς προσανατολισμούς βασισμένες στο ημιαγωγικό υπόστρωμα Αρσενικούχου Γαλλίου, με σκοπό την μελέτη της επιρροής του ηλεκτρικού πεδίου στην λειτουργία των λέιζερ πλευρικής εκπομπής. Στην συνέχεια, η κατασκευή και επεξεργασία του υλικού για να δημιουργηθούν λέιζερ πλευρικής εκπομπής μελετήθηκε επιτυγχάνοντας μέθοδο κατασκευής με επαναλήψιμα αποτελέσματα και διατάξεις με χαρακτηριστικά εφάμιλλα με τα καλύτερα που έχουν αναφερθεί στην βιβλιογραφία. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε κατά τα πρώτα μέρη της διατριβής χρησιμοποιήθηκε στην συνέχεια για να κατασκευαστούν λέιζερ βασισμένα στην νέα μέθοδο ρύθμισης του μήκους κύματος. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με την ανάπτυξη λογισμικού που προσομοιώνει την συμπεριφορά των ημιαγωγικών δομών που μελετήθηκαν.
Συνοψίζοντας, στα πλαίσια της παρούσας διατριβής, επιδείχθηκαν με επιτυχία λέιζερ με ρυθμιζόμενο μήκος κύματος εκπομπής βασισμένα στην νέα μέθοδο που προτάθηκε. Ρύθμιση μέχρι και 20nm για λέιζερ που λειτουργούν στην περιοχή των 980nm επιτεύχθηκε σε χαμηλή θερμοκρασία ενώ για πρώτη φορά επιδείχθηκε ρύθμιση μήκους κύματος σε θερμοκρασία δωματίου η οποία μάλιστα ήταν μεγαλύτερη από 5nm. Συνολικά ο φυσικός μηχανισμός που ευθύνεται για την μείωση της ικανότητας ρύθμισης μήκους κύματος αναγνωρίστηκε φωτίζοντας έτσι το δρόμο για περαιτέρω βελτίωση της συμπεριφοράς των συγκεκριμένων διατάξεων.
|