Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Συμπεριφορικοί παράγοντες κινδύνου για χρόνια νοσήματα εφήβων της Κρήτης σε σχέση με τις συνήθειες διατροφή τους  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000395516
Τίτλος Συμπεριφορικοί παράγοντες κινδύνου για χρόνια νοσήματα εφήβων της Κρήτης σε σχέση με τις συνήθειες διατροφή τους
Άλλος τίτλος Clustering of chronic behavioral risk factors among adolescents in Crete in relation to their diet
Συγγραφέας Σμυρνάκη, Ελένη
Σύμβουλος διατριβής Καφάτος, Αντώνης
Φιλαλήθης, Τάσος
Μέλος κριτικής επιτροπής Λιναρδάκης, Μανώλης
Περίληψη Παρόλο που οι χρόνιες ασθένειες εμφανίζονται κυρίως στην ενήλικη ζωή, οι συμπεριφορικοί παράγοντες κινδύνου (σωματική αδράνεια, παρακολούθηση τηλεόρασης, αυξημένο σωματικό βάρος, κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνεύματος) συνήθως ξεκινούν από την παιδική και εφηβική ηλικία. Επίσης, οι έφηβοι οδηγοί, κυρίως τα αγόρια, συμμετέχοντας σε επικίνδυνες συμπεριφορές οδήγησης, εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα με αποτέλεσμα τον επικίνδυνο τραυματισμό τους. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση της συνύπαρξης (clustering) των συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου (ΣΠΚ) για χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα (ΜΜΝ) και των συσχετίσεων των παραγόντων αυτών με τη διατροφή εφήβων της Κρήτης. Συγκεκριμένα, έγινε παρακολούθηση 582 εφήβων 14-16,6 ετών το 2002 από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αξιολογήθηκαν 6 ΣΠΚ (κάπνισμα, σωματική αδράνεια, παρακολούθηση τηλεόρασης, κατανάλωση οινοπνεύματος, αυξημένο σωματικό βάρος, τραυματισμοί και ατυχήματα) και υπολογίστηκε η βαθμολογία της συνύπαρξης 0, 1, 2 ή 3+ ΣΠΚ. Επίσης, αξιολογήθηκε η ποιότητα της διατροφής τους και συσχετίστηκε με την ομαδοποίηση των ΣΠΚ. Η σωματική αδράνεια ήταν ο επικρατέστερος παράγοντας κινδύνου (48,1%), ενώ τα ατυχήματα ήταν ο λιγότερο συχνός (6,2%). Το 10,5% των εφήβων δεν είχε κανένα από τους 6 ΣΠΚ, ενώ το 21,6% συγκέντρωσε πολλαπλή ομαδοποίηση ή 3+ ΣΠΚ (αγόρια: 26,4%, κορίτσια: 17,5%, p&γε0,05). Οι έφηβοι με 3+ ΣΠΚ σε σχέση με εφήβους που δεν είχαν ΣΠΚ, βρέθηκαν με σημαντικά χαμηλότερη μέση πρόσληψη διαιτητικών ινών (15,7 έναντι 18,2 g, p-trend=0,040), βιταμίνης Α (597 έναντι 1021 μg, p-trend=0,004), C (120,9 έναντι 161,9 mg, p-trend=0,031), κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (238 έναντι 309 g, Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Τμήμα Ιατρικής – Πανεπιστήμιο Κρήτης 2 p΄<τ0,05) και χαμηλότερα επίπεδα Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (ΔΥΔ) (56,4 έναντι 61,4, p-trend<0,05). Αντίθετα βρέθηκαν με υψηλότερο δείκτη ενεργειακής πυκνότητας (1,59 έναντι 1,41 kcal/g, p&lllt;0,05). Τέλος, το 34,5% των εφήβων με 3+ ΣΠΚ είχε «φτωχή» διατροφή έναντι 25,0% εκείνων με κανένα ΣΠΚ (p-trend=0,051). Συμπερασματικά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η ενεργειακή πρόσληψη συσχετίστηκε με την ομαδοποίηση των ΣΠΚ. Γίνεται επίσης εμφανές, σύμφωνα με τον ΔΥΔ, ότι η ποιότητα διατροφής των εφήβων χρειάζεται βελτίωση. Άμεση κρίνεται η ανάγκη εφαρμογής εθνικής πολιτικής για θέματα διατροφής, σωματικής άσκησης και υγείας. Οι φορείς της δημόσιας υγείας μέσω της πρωτογενούς πρόληψης θα πρέπει να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου και στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών από τον εφηβικό πληθυσμό.
Φυσική περιγραφή iv, 60 σ. : πίν.,σχημ. (μερ. εγχρ) ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα Diet
Health eating index
Δείκτες υγιεινής Διατροφής
Ημερομηνία έκδοσης 2015-07-17
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Επιστημών Υγείας--Τμήμα Ιατρικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 41

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 2