Περίληψη |
«Η ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1998-2008 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ»
ΚΟΚΟΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ ΕΥΠΡΑΞΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ
• Α. Γκίκας, Καθηγητής, Παθολογίας-Λοιμώξεων,
Επιβλέποντες: Τμήμα Ιατρικής, Παν. Κρήτης
• Ν. Τζανάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Παν.
Κρήτης
Ηράκλειο, Ιούνιος 2010
Περίλη ψη Μεταπτυχιακή ς Εργασίας
Τίτλος εργασίας: «Η βρουκέλλωση σε ανθρώπους και ζώα στην ανατολική Κρήτη για το χρονικό διάστημα 1998-200, επιπτώσεις στη δημόσια υγεία»
Των: Κοκολάκη Ειρήνη και Φανουράκη Ευπραξία, κτηνιάτρων
Υπό την επίβλεψη των: Α. Γκίκα, Καθηγητή και Ν. Τζανάκη, Επίκουρο
Καθηγητή
Ημερομηνία: Ιούνιος 2010
Η Βρουκέλλωση είναι ζωοανθρωπονόσος με παγκόσμια κατανομή. Στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, ενδημεί, παρά τα προγράμματα πρόληψης, ελέγχου και καταπολέμησης που εφαρμόζονται. Με την παρούσα εργασία μελετάται η βρουκέλλωση από Brucella melitensis σε ανθρώπους και ζώα στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου για τη δεκαετία 1998-2008. Αξιοποιήθηκαν τα αρχεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Υγείας των δύο νομών για να γίνει συλλογή, ταξινόμηση και χαρτογράφηση των ανθρωπίνων κρουσμάτων και των αντίστοιχων σε αιγοπρόβατα. Με τη διαδικασία αυτή έγινε συσχέτιση των κρουσμάτων, ενώ αξιολογήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Κρήτη συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Τέλος διερευνήθηκε ο καθορισμός παραγόντων κινδύνου για τη νόσο και έγιναν προτάσεις για τη Δημόσια Υγεία στην Ανατολική Κρήτη. Από τη μελέτη των δεδομένων προέκυψε ότι η νόσος ενδημεί στους δύο νομούς, παρά το πρόγραμμα εκρίζωσης που εφαρμόστηκε τη δεκαετία 1998-2008, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Νομό Λασιθίου. Η επαφή με τα αιγοπρόβατα λόγω επαγγέλματος φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τους ανθρώπους, ενώ για τα ζώα οι παράνομες μετακινήσεις. Η νόσος γνωρίζει εποχιακή διακύμανση στους ανθρώπους και εκλεκτική εντόπιση στους άνδρες. Αποτελώντας η βρουκέλλωση πρόβλημα Δημόσιας Υγείας για την Ανατολική Κρήτη, απαιτείται η διασύνδεση των φορέων υγείας για τον έλεγχο της νόσου στους ανθρώπους και την καταπολέμηση της στα ζώα.
|