Περίληψη |
Η ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καλλιέργειες και η ανθρώπινη υγεία απειλούνται από γεωργικά παράσιτα και φορείς ασθενειών, αντίστοιχα. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η εξεύρεση νέων στόχων εντομοκτόνων και επίσης η διερεύνηση του ρόλου διαφόρων μεταλλάξεων στην αντοχή εντομοκτόνων μέσω λειτουργικής επικύρωσης. Το μεσαίο έντερο είναι ο σημαντικότερος ιστός που εμπλέκεται στη διείσδυση των εντομοκτόνων και την είσοδό τους στην αιμόλεμφο για να προκαλέσει τις τοξικές τους επιδράσεις σε συγκεκριμένους ιστούς όπου βρίσκονται οι στόχοι τους.
Αρκετά είδη λεπιδοπτέρων, όπως το Helicoverpa armigera, αποτελούν τα σημαντικότερα γεωργικά παράσιτα και μπορούν εύκολα να αναπτύξουν αντίσταση. Έτσι, η διερεύνηση των ιδιοτήτων του midgut των λεπιδοπτέρων είναι απαραίτητη. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια πρωτογενή κυτταρική σειρά midgut από το Η. Armigera προκειμένου να διερευνήσουμε τις ιδιότητες των διαφορετικών εντερικών κυτταρικών τύπων (intestinal stem cells, enterocytes, enteroendocrine cells και Goblet cells), με ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιότητες των εντερικών βλαστικών κυττάρων (intestinal stem cells) εξαιτίας της ικανότητά τους να γεννούν όλους τους διαφορετικούς τύπους κυττάρων του midgut και στις ιδιότητες των εντεροκυττάρων (enterocytes) εξαιτίας του ρόλου της βασικοπολικής πόλωσης και της ύπαρξης μικρολαχνών στην απορρόφηση, τη διείσδυση και τη διάχυση διαφορετικών ενώσεων.
Διερευνήσαμε επίσης ορισμένες ιδιότητες (transfectability και spheroids formation) μίας ήδη καθιερωμένης κυτταρικής σειράς από midgut λεπιδόπτερου, από το Helicoverpa zea (RP-HzGUT-AW1), στενός συγγενής του Η. Armigera. Διεξήχθη transcriptomics analysis για αυτά τα κύτταρα προκειμένου να χαρακτηριστεί το προφίλ έκφρασής τους. Μία σημαντική ερώτηση σχετικά με αυτά τα κύτταρα ήταν αν τα σφαιροειδή σχηματίζουν smooth septate junctions (sSJs) όπως αναμένεται στο επιθήλιο του midgut. Αυτό εξετάστηκε με τη σύγκριση των επιπέδων έκφρασης των διαφόρων γονιδίων που εμπλέκονται στο σχηματισμό sSJs, ιδιαίτερα τριών κύριων ρυθμιστών: Mesh, tetraspanin-2A (Tsp2A) και snakeskin (Ssk). Αν και διάφοροι άλλοι δείκτες ταυτοποιήθηκαν από τα transcrisptomics για τον χαρακτηρισμό της κυτταρικής σειράς από το midgut του Η. Zea, τα επίπεδα έκφρασης των δεικτών sSJs δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά.
Όσον αφορά τη λειτουργική αξιολόγηση των μεταλλάξεων που πιθανώς σχετίζονται με την target- site ανθεκτικότητα εντομοκτόνων, διερευνήθηκε μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε πρώτα στην υπομονάδα χλωριούχου γλουταμινικού 3 (GluC1) του Tetranychus urticae και συσχετίστηκε με αντίσταση στο abamectin. Αυτή η μετάλλαξη (Ι310Τ) εισήχθη στο GluCI γονίδιο της Drosophila melanogaster, με το εργαλείο επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR / Cas9, προκειμένου να αξιολογηθεί λειτουργικά η συμβολή του στην αντίσταση στο abamectin.
Τέλος, προκειμένου να διευκολυνθεί ο λειτουργικός χαρακτηρισμός ορισμένων κυτοχρωμικών Ρ450 μονοξυγενασών, μία τάξη ενζύμων που μεταξύ των άλλων ρόλων τους συνεισφέρουν επίσης και στην ξενοβιοτική αποτοξίνωση στα έντομα, πραγματοποιήθηκε η λειτουργική έκφραση τριών Ρ450s από το Apis mellifera χρησιμοποιώντας το σύστημα έκφρασης baculovirus. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήσαμε διαφορετικούς συνδυασμούς baculovirus και συν-μολυσμένα Sf9
5
κύτταρα προκειμένου να συν-εκφράσουμε κάθε P450 μέλισσας με Ρ450 αναγωγάση (CPR) για να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό σύμπλεγμα. Διεξήγαμε ανάλυση Western για να ανιχνεύσουμε και τις Ρ450s και τη CPR σε εκχυλίσματα μεμβρανών μολυσμένων κυττάρων και επίσης διεξήχθησαν δοκιμασίες CO φάσματος και CPR δραστηριότητας που έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα μεμβράνης περιέχουν λειτουργικά σύμπλοκα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακάτω αναλύσεις.
|