Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών τεχνικών φασματομετρίας για τον ποσοτικό προσδιορισμό σεληνίου και των μορφών του στα τρόφιμα  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000328556
Τίτλος Ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών τεχνικών φασματομετρίας για τον ποσοτικό προσδιορισμό σεληνίου και των μορφών του στα τρόφιμα
Άλλος τίτλος Development and application of mass spectrometry analytical techniques for the quantitative determination of selenium and selenium species in food products
Συγγραφέας Τσιάμουρου, Ιωάννα
Σύμβουλος διατριβής Περγαντής, Σπύρος
Περίληψη Το σελήνιο αποτελεί ένα θρεπτικό ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο λαμβάνεται μέσω της τροφής. Συγκεκριμένα οι σημαντικότερες πηγές σεληνίου είναι τα ψάρια, το κρέας, το συκώτι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Έτσι στη παρούσα μελέτη αναπτύχθηκε μέθοδος ολικού προσδιορισμού του σεληνίου με τη χρήση της Φασματομετρίας Μάζας Επαγωγικά Συζευγμένου Πλάσματος. Τα αποτελέσματα από τον ολικό προσδιορισμό του σεληνίου στις διάφορες τροφές, έχουν συνδιασθεί με τη Βάση Δεδομένων DAFNE, η οποία στοχεύει στη διαχρονική παρακολούθηση και σύγκριση των διατροφικών συνηθειών των Ευρωπαϊκών πληθυσμών και συγκεκριμένα των Ελλήνων και μας δίνει πληροφορίες για την μέση κατανάλωση τροφών ενός Έλληνα σε γραμμάρια, σε καθημερινή βάση, ώστε να υπολογιστεί η ποσοτική πρόσληψη Se από τον μέσο Έλληνα.
Με σκοπό την ειδοταυτοποίηση των ενώσεων σεληνίου αναπτύχθηκαν διάφορες μέθοδοι εκχύλισης (υδατική εκχύλιση, εκχύλιση με buffer, ενζυματική χώνευση), σε δύο είδη ψαριών, ώστε να εξαχθεί η κατάλληλη μέθοδος που θα δώσει τη μεγαλύτερη ανάκτηση του σεληνίου από τα δείγματα (% απόδοση της εκχύλισης ). Η μεγαλύτερη απόδοση της εκχύλισης έχει βρεθεί από την μέθοδο ενζυματικής χώνευσης με τη προσθήκη του ενζύμου Pronase E. Επίσης πραγματοποιήθηκε μέθοδος in vitro γαστρεντερικής χώνευσης, για την εύρεση της % βιοδιαθεσιμότητας του σεληνίου, δηλαδή της ποσότητας του σεληνίου η οποία απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν καταναλώνονται τα δύο είδη ψαριών. Η in vitro γαστρεντερική χώνευση περιλαμβάνει μία προσομοιωμένη γαστρεντερική χώνευση με την πεψίνη στο γαστρικό στάδιο και ένα μίγμα παγκρεατίνης, χολικών αλάτων και α-αμυλάσης κατά το εντερικό στάδιο.
Τα εκχυλίσματα της ενζυματικής χώνευσης και γαστρεντερικής χώνευσης έχουν αναλυθεί με τη χρήση HPLC-ICP-MS και συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε χρωματογραφία αντίστροφης φάσης. Τα αποτελέσματα της ειδοταυτοποιήσης απέδειξαν ότι η κυρίαρχη μορφή του σεληνίου στα δύο είδη ψαριών είναι η σεληνομεθειονίνη.
Φυσική περιγραφή 114 σ. : εικ. (μερικές έγχρ.), πίν. ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά
Ημερομηνία έκδοσης 2008-06-24
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 69

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 27