Περίληψη |
Τα νευροπεπτίδια της οικογένειας CRF, που απελευθερώνονται σε περιοχές φλεγμονής περιφερικά, επηρεάζουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα δρώντας με αυτοκρινή ή/και με παρακρινή τρόπο ενισχύοντας, συνήθως, τη φλεγμονώδη αντίδραση. Ωστόσο, είναι πιθανό, να έχουν και αντι-φλεγμονώδη δράση βραχυπρόθεσμα και παροδικά, μέσω της επίδρασής τους στα μακροφάγα. Η έκβαση της επίδρασης των CRF νευροπεπτιδίων στα μακροφάγα εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως η παρουσία ή όχι άλλων μορίων που, πιθανό να, επηρεάζουν τη δραστηριότητα των κυττάρων. Ένα τέτοιο μόριο είναι η αδιπονεκτίνη, η οποία εντοπίζεται περιφερικά σε περιοχές φλεγμονής και αναφέρεται ότι η δράση της επί των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι αντι-φλεγμονώδης.
Στην παρούσα διατριβή, μελετήθηκε ο ρόλος των CRF νευροπεπτιδίων στην επίδραση της λιποκίνης αδιπονεκτίνη επί των μακροφάγων του ανοσοποιητικού συστήματος. Ερευνήθηκε η ρύθμιση των υποδοχέων της αδιπονεκτίνης AdipoR1 και AdipoR2, από τα CRF νευροπεπτίδια, και η επίδρασή τους στην επαγόμενη από αδιπονεκτίνη και LPS έκκριση προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, από τα μακροφάγα. Δε βρέθηκε να υπάρχει κάποιος συσχετισμός in vitro μεταξύ της δράσης των CRF νευροπεπτιδίων και του ρόλου της αδιπονεκτίνης, επί των κυττάρων αυτών.
Η αντι-φλεγμονώδης δράση της αδιπονεκτίνης συνίσταται, κυρίως, στην καταστολή της δραστηριότητας των μακροφάγων, η οποία μεταφράζεται ως η ελάττωση των επιπέδων των επαγόμενων από προ-φλεγμονώδη ερεθίσματα κυτοκινών. Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκαν οι μοριακοί μηχανισμοί που οδηγούν στην επαγόμενη από αδιπονεκτίνη απευαισθητοποίηση των μακροφάγων σε προ-φλεγμονώδη ερεθίσματα.
Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας έδειξαν ότι η αδιπονεκτίνη δεν επάγει ανοχή στο επίπεδο της ρύθμισης των υποδοχέων της, αλλά ρυθμίζει την ένταση της φλεγμονώδους απόκρισης, σε πρώτη φάση και βραχυπρόθεσμα, μέσω της ενεργοποίησης του σηματοδοτικού μονοπατιού των κινασών PI3K/Akt, το οποίο ελαττώνει την ουδό της ενεργοποίησης επαγόμενων από LPS μονοπατιών, όπως αυτό των MEK/ERK κινασών. Σε μακροπρόθεσμο στάδιο, η αδιπονεκτίνη επάγει την έκφραση της πρωτεΐνης IRAK-M, η οποία δρα ως αρνητικός ρυθμιστής των TLR μονοπατιών. Η επαγωγή της πρωτεΐνης IRAK-M από την αδιπονεκτίνη, προτείνεται ως κεντρικός μηχανισμός απευαισθητοποίησης, καθώς η απαλοιφή της καταργεί την
ανοχή στο LPS, όσον αφορά στην έκκριση σημαντικών προ-φλεγμονωδών κυτοκινών. Η μελέτη της έκφρασης της πρωτεΐνης IRAK-M σε μονοκύτταρα/μακροφάγα ατόμων, με χαμηλά και υψηλά επίπεδα αδιπονεκτίνης στο πλάσμα, έδειξε ότι υπάρχει θετικός συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων αδιπονεκτίνης και της έκφρασης IRAK-M και αρνητικός συσχετισμός όσον αφορά στην ενεργοποίησή τους από LPS. Τέλος, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι η επαγόμενη από αδιπονεκτίνη πρόσληψη γλυκόζης, από τα μακροφάγα, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μηχανισμών ανοχής, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι η απευαισθητοποίηση των μακροφάγων είναι μια ενεργητική διαδικασία και όχι μια κατάσταση παθητικής καταστολής των δραστηριοτήτων τους.
|