Περίληψη |
Τα είδη που ανήκουν στο γένος Pagrus, αποτελούν είδη μεγάλου ενδιαφέροντος για τη
βιομηχανία της ιχθυοκαλλιέργειας. Οι ιχθύες εμφανίζουν χαρακτηριστική ρόδινη απόχρωση ενώ
συνήθως εμφανίζονται μικρές μπλε κουκίδες στην ραχιαία περιοχή. Σε συνθήκες εντατικής
καλλιέργειας παρατηρείται αποχρωματισμός και υπερμελάνωση, με αποτέλεσμα τα ψάρια να
εμφανίζουν σκουρόχρωμο δέρμα, το οποίο δε φέρει την φυσική κόκκινη απόχρωση, με άμεσο
αντίκτυπο στην προτίμηση των καταναλωτών. Η χρήση τροφών που περιέχουν φυσικές χρωστικές,
όπως τα καροτενοειδή, και συγκεκριμένα της ασταξανθίνης, έχει βοηθήσει στην βελτίωση της
ρόδινης απόχρωσης. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας, είναι η αξιολόγηση της χρήσης
δύο φυσικών προϊόντων, ενός φύκους (Haematococcus pluvialis) και μίας μαγιάς (Phaffia
rhodozyma) ως φυσικές πηγές ασταξανθίνης στο είδος Pagrus major. Ιχθύες του είδους Pagrus
major (31 ± 2,0 g, mean ± SD) τρέφονταν για διάστημα 90 ημερών με τρεις διαφορετικές τροφές
που περιείχαν 100 mg ασταξανθίνης kg-1
από Synthetic Astaxanthin, Haematococcus pluvialis και
Phaffia rhodozyma. Δειγματοληψίες με σκοπό τον προσδιορισμό, των φυσιολογικών παραμέτρων
και των παραμέτρων του χρώματος έγιναν στις 30, 60 και 90 ημέρες, ενώ πριν από την έναρξη του
πειράματος, είχε πραγματοποιηθεί δειγματοληψία 20 ιχθύων που αναπτύσσονταν στις ίδιες
συνθήκες με τους ιχθύες που συμμετείχαν στο πείραμα. Οι βιοχημικές παράμετροι γλυκόζη και
χοληστερόλη διέφεραν στους ιχθύες που τρέφονταν με ασταξανθίνη από αυτούς της αρχικής
δειγματοληψίας, στις 90 ημέρες από την έναρξη του πειράματος, ενώ η πηγή ασταξανθίνης δεν
βρέθηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα για καμία βιοχημική παράμετρο. Η πηγή της ασταξανθίνης
δεν φάνηκε να επηρεάζει την φωτεινότητα του δέρματος ωστόσο υπήρχαν διαφορές στην
απόχρωση με τις φυσικές πηγές ασταξανθίνης να βελτιώνουν περισσότερο την απόχρωση από την
συνθετική ασταξανθίνη, και με το μικροφύκος Haematococcus pluviali να βελτιώνει την απόχρωση
των ιχθύων σε μεγαλύτερο βαθμό.
|