Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Γνώση ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων των χειριστών τροφίμων, σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου uch.med.msc//2005agianniotaki
Τίτλος Γνώση ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων των χειριστών τροφίμων, σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος
Άλλος τίτλος Food safety and food hygiene knowledge of food handlers, in retail food establishments
Συγγραφέας Αγιαννιωτάκη, Ειρήνη
Σύμβουλος διατριβής Φιλαλήθης, Αναστάσιος
Περίληψη Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμήσει σε τοπικό δείγμα στην Κρήτη, τις γνώσεις των χειριστών τροφίμων σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων, σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, που διαθέτουν τρόφιμα μετά από θερμική επεξεργασία, απευθείας στον καταναλωτή. Στην έρευνα συμμετείχαν 104 χειριστές τροφίμων από 63 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια), στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου που επιλέχθηκαν με τη διαδικασία της δειγματοληψίας ευκολίας. ς ερευνητικό εργαλείο στην έρευνα, χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο με 21 ερωτήσεις που απευθύνθηκε στους χειριστές τροφίμων. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου έγινε στο χώρο εργασίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Υψηλό score σωστών απαντήσεων (16-20 σωστές απαντήσεις) σημείωσαν 32% των εργαζομένων. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός της πολύ χαμηλής απόδοσης σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που καλύπτουν καίριας σημασίας θέματα για την ασφάλεια των τροφίμων όπως το Haccp και οι θερμοκρασίες κατά την προετοιμασία των τροφίμων. Όσο αφορά τη γνώση στο Haccp μόνο 10,5% των συμμετεχόντων ήταν σε θέση να εξηγήσουν τι αφορά. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι Γ΄ Βάθμιας εκπαίδευσης και όσοι είχαν λάβει ειδική εκπαίδευση στο χειρισμό των τροφίμων είχαν καλύτερη απόδοση στο ερωτηματολόγιο και καλύτερη γνώση σε επιμέρους θέματα όπως το Haccp. Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί το γεγονός της διαφοροποίησης των απαντήσεων ανάλογα με το φύλο των ερωτώμενων, στην ανοικτή ερώτηση για το πλύσιμο των χεριών, όπου οι γυναίκες δείχνουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι δέκτες θεμάτων ατομικής υγιεινής. Η παρούσα έρευνα μέσα από την κατανόηση των ορίων της γνώσης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τροφίμων ανέδειξε τις ανάγκες εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματά της, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και στον καθορισμό των προτεραιοτήτων και των αναγκών για την ασφάλεια των τροφίμων στον τελικό κρίκο της αλυσίδας διάθεσης στον καταναλωτή.
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα Haccp
Ασφάλεια τροφίμων
Γνώση
Υγιεινή τροφίμων
Χειριστές τροφίμων
Ημερομηνία έκδοσης 2005-03-01
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Ιατρική Σχολή--Τμήμα Ιατρικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 260

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Κατέβασμα Εγγράφου
Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 79