Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Επιβεβαίωση αποτελεσματικότητας της ορθής εφαρμογής συστημάτων H.A.C.C.P σε εταιρείες τροφοδοσίας τροφίμων (Catering)  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου uch.med.msc//2005katzagiannakis
Τίτλος Επιβεβαίωση αποτελεσματικότητας της ορθής εφαρμογής συστημάτων H.A.C.C.P σε εταιρείες τροφοδοσίας τροφίμων (Catering)
Άλλος τίτλος Confirmation of the effectiveness of the right application of H.A.C.C.P. system in Catering Companies
Συγγραφέας Κατζαγιαννάκης, Αριστομένης
Περίληψη Η ταχεία ανάπτυξη των βιομηχανιών τροφίμων σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών, για ασφαλή, υγιεινά και υψηλώς ποιοτικά τρόφιμα, οδήγησε στην ανάγκη ανάπτυξης και εφαρμογής ενός συστήματος ελέγχου και ασφάλειας των τροφίμων στις βιομηχανίες παραγωγής, το λεγόμενο και ως H.A.C.C.P.. To H.A.C.C.P. συνιστά ένα δυναμικό ολοκληρωμένο σύστημα προληπτικής φύσης που στηρίζεται στην ανάλυση κινδύνου όλων των κρίσιμων σημείων επεξεργασίας και μεταχειρίσεως των προϊόντων. Η εφαρμογή του κρίνεται ιδιαιτέρως απαραίτητη στους χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, εταιρίες Catering, κυλικεία κ.α), ενώ συνδέεται και με την βελτίωση της μικροβιολογικής εικόνας των τροφίμων που παράγονται και διανέμονται στους καταναλωτές. Σκοπός της παρούσης εργασίας ήταν να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα από την ορθή εφαρμογή συστημάτων H.A.C.C.P. σε τρεις (3) επιλεγμένες εταιρίες τροφοδοσίας τροφίμων (Catering) στην Κρήτη και ειδικότερα να απαντήσει στο ερώτημα αν υφίσταται διαφορά στην μικροβιολογική εικόνα των τροφίμων που χρησιμοποιούσαν και παρασκεύαζαν οι συγκεκριμένες εταιρίες (Catering) πριν και μετά την εγκατάσταση του συστήματος H.A.C.C.P. σε αυτές. Στα παραπάνω πλαίσια πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες στα τρόφιμα της κάθε εταιρίας πριν και μετά την εφαρμογή του H.A.C.C.P. Μετά την κάθε δειγματοληψία από την κάθε εταιρία, ακολουθούσε μικροβιολογικός έλεγχος των τροφίμων για την ύπαρξη παθογόνων κολοβακτηριοειδών, Ε.coli, Staphylococcus spp., S.aureus, Listeria monocytogenes και Salmonella spp. Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην μικροβιολογική εικόνα όλων των δειγμάτων (πρώτες ύλες, ενδιάμεσα προϊόντα, τελικά προϊόντα), μετά την εφαρμογή του συστήματος H.A.C.C.P. στην γραμμή παραγωγής των υπό μελέτη εταιριών. Παράλληλα, εύκολα διαπιστώνει κανείς μια σημαντική αύξηση των δειγμάτων, που μετά το H.A.C.C.P. βρίσκονται εντός των μικροβιολογικών ορίων που θέτει ο νόμος, για να θεωρηθεί ένα τρόφιμο ασφαλές για τη δημόσια υγεία. Εξίσου σημαντικό μάλιστα είναι και το γεγονός ότι οι μικροβιολογικοί δείκτες των παραπάνω δειγμάτων βρέθηκαν να είναι και πολύ πιο κάτω από τα όρια που θεσπίζει ο νόμος (περίπου σε μηδενικό επίπεδο).
Θέμα H.A.C.C.P., Catering, hygiene, quality system, foods, markers microorganisms, public health, υγιεινή, σύστημα ποιότητας, τρόφιμα, μικροβιολογικοί δείκτες, δημόσια υγεία
Ημερομηνία έκδοσης 2005-12-01
Ημερομηνία διάθεσης 2006-10-11
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Επιστημών Υγείας--Τμήμα Ιατρικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 59

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 23