Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Σύνθεση υποδορίου λίπους και δείκτες κατάθλιψης νοσηλευόμενων με πρώτη εκδήλωση Στεφανιαίας Νόσου : μια επιδημιολογική μελέτη παρατήρησης στην Κρήτη  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000382526
Τίτλος Σύνθεση υποδορίου λίπους και δείκτες κατάθλιψης νοσηλευόμενων με πρώτη εκδήλωση Στεφανιαίας Νόσου : μια επιδημιολογική μελέτη παρατήρησης στην Κρήτη
Άλλος τίτλος Subcutaneous adipose tissue composition and depression markers in new onset Coronary Health Disease:
Συγγραφέας Αλεβυζάκη, Αφροδίτη
Σύμβουλος διατριβής Καφάτος, Αντώνιος
Μέλος κριτικής επιτροπής Παρθενάκης, Φραγκίσκος
Περίληψη Εισαγωγή: H Στεφανιαία νόσος (ΣΝ) συνοδεύεται συνήθως από χαμηλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Μεθοδολογία: Διεξήχθη μία έρευνα «ασθενών- μαρτύρων» με πληθυσμό 120 συμμετέχοντες: 60 νοσηλευόμενους με πρώτη εκδήλωση ΣΝ και 60 συμμετέχοντες σε προσυμπτωματικό έλεγχο, άνδρες 35-75 ετών και μετεμμυνοπαυσιακές γυναίκες ως 75 ετών, όλοι με ατομικό ιστορικό ελεύθερο για κατάθλιψη. Η σύνθεση του λιπώδους ιστού εξετάστηκε με βιοψία του υποδόριου της περιοχής του γλουτού, η ανάλυση της οποίας έγινε με αέρια χρωματογραφία. Χρησιμοποιήθηκαν 2 σταθμισμένες στα ελληνικά, αυτοαναφερόμενες, κλίμακες υπολογισμού της κατάθλιψης: η Beck Depression Inventory (BDI) και η Zung Self- Rating Depression Scale (ZSRDS). Αποτελέσματα: Tο Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) της ομάδας ΣΝ συσχετίστηκε αντίστροφα με την κλίμακα BDI όπως προσδιορίζεται με συσχέτιση Spearman rho -0,306 του (ρ&λτ0, 05). To σύνολο των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) της ομάδας Ελέγχου είχε αρνητική συσχέτιση (rho -0,301) με την ZSRDS κλίμακα (p΄&λτ0,05), καθώς και τα ωμέγα-6 της ίδιας ομάδας με rho-0,305 (p ΄&λτ0, 05). Η σύνθεση του υποδόριου γλουτιαίου λιπώδους ιστού διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων στο σύνολο των PUFA (p = 0,008), στα ωμέγα-6 (ρ = 0,002) και στην αναλογία ωμέγα-6:ωμέγα-3 (p = 0,001). Η ομάδα της ΣΝ είχε υψηλότερες βαθμολογίες στις κλίμακες καταθλιψης από την ομάδα Ελέγχου, όπως προσδιορίστηκε από την κλίμακα BDI (p = 0,032) και την κλίμακα ZSRDS (p = 0,004) ,αντίστοιχα. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από τη διατροφή τείνουν να παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία σε άτομα που υφίστανται μη-θανατηφόρα στεφανιαία νόσο και επιπρόσθετα μπορεί να ελαττώνουν την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Αντίθετα, τα υψηλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα δυνητικά καταδεικνύουν προ-φλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα ανεπιθύμητα στεφανιαία επεισόδια. Προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που βασίζονται στην τήρηση της μεσογειακή διατροφή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη στεφανιαία υγεία.
Φυσική περιγραφή 79 σ : πιν. ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα Acute coronary syndrome
Coronary heart disease
Depression
Fatty acids
Subcutaneous adipose tissue
Κατάθλιψη
Λιπαρά οξέα
Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο
Στεφανιαία νόσος
Υποδόριος λιπώδης ιστός
Ημερομηνία έκδοσης 2013-07-16
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Επιστημών Υγείας--Τμήμα Ιατρικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 51

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 8