Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Η διατροφική αξία της νηστείας της ορθόδοξης εκκλησίας και η επίδρασή της στο μεταβολισμό των λιπιδίων και σε άλλες βιοχημικές και βιολογικές παραμέτρους  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000338968
Τίτλος Η διατροφική αξία της νηστείας της ορθόδοξης εκκλησίας και η επίδρασή της στο μεταβολισμό των λιπιδίων και σε άλλες βιοχημικές και βιολογικές παραμέτρους
Άλλος τίτλος The nutritional value of periodic fasting prescribed by the Greek Orthodox Christian and its effect on blood lipids and other biochemical and biological factors
Συγγραφέας Σαρρή, Κατερίνα Ο.
Σύμβουλος διατριβής Τζανάκης, Νικόλαος
Καφάτος, Αντώνης
Μέλος κριτικής επιτροπής Σιαφάκας, Νικόλαος
Ζαννής, Βασίλειος
Μπούμπας, Δημήτριος
Λιονής, Χρήστος
Κουρούμαλης, Ηλίας
Κογεβίνας, Μανόλης
Περίληψη Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη μελέτη που προσπαθεί να παρουσιάσει τη συνολική εικόνα της επίδρασης της περιοδικής φυτοφαγίας που ακολουθείται από τους πιστούς ακόλουθους των διατροφικών κανόνων της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, σε μια σειρά από βιοχημικές και βιολογικές παραμέτρους. Η Ορθόδοξη Χριστιανική δίαιτα αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της Κρητικής Μεσογειακής δίαιτας και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και ενός καλού διατροφικού επιπέδου του πληθυσμού. Η τήρηση μιας διατροφής που εναλλάσσεται από τη φυτοφαγία στην κρεατοφαγία σε τακτά χρονικά διαστήματα, χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, καθώς επίσης διατροφικού σιδήρου, φυτικών ινών, φυλικού οξέος, και χαμηλή πρόσληψη ολικού λίπους, κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων. Παράλληλα, παρατηρείται μείωση των επιπέδων των λιπιδίων αίματος (κυρίως της ολικής χοληστερόλης και της LDL- χοληστερόλης) και του σωματικού βάρους, ενώ δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση υπέρτασης, ανεπάρκειας βιταμινών Α και Ε, αλλά ούτε και σιδηροπενικής αναιμίας. Συμπληρωματικά, η τήρηση αυτής της διατροφής σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ω-3 πολυακόρεστου δοκοσαεξαενοϊκού (ή εικοσιδυεξενοϊκού) οξέος (DHA) στο υποδόριο λίπος, γεγονός που σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες συγκέντρωσης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Μια τέτοιου είδους διατροφή, ακόμα και όταν δεν τηρείται για θρησκευτικούς και πνευματικούς σκοπούς, είναι μια καλή αποτοξίνωση του οργανισμού από την κατανάλωση κρέατος και άλλων τροφίμων που αποβαίνουν επιζήμια για τον οργανισμό και την υγεία των ανθρώπων, όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Παράλληλα, η περιοδική φυτοφαγία που συστήνεται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής των Ελλήνων προάγει την υγεία και προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές νόσους, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, η προαγωγή των διατροφικών κανόνων της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική αγωγής υγείας σε αυτόν τον πληθυσμό (Χριστιανούς Ορθόδοξους), όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που, κατά το πλείστον χαρακτηρίζεται από βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα και ταυτόχρονα πληθώρα παραδόσεων, αλλά και επειδή τα άτομα θα είναι πολύ εξοικειωμένα με αυτού του είδους τις συστάσεις και θα έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν παράλληλα τις σωματικές και τις πνευματικές τους ανάγκες.
Φυσική περιγραφή 152 σ. : πιν. ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα Fasting
Νηστεία
Ημερομηνία έκδοσης 2007-03-08
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Επιστημών Υγείας--Τμήμα Ιατρικής--Διδακτορικές διατριβές
  Τύπος Εργασίας--Διδακτορικές διατριβές
Εμφανίσεις 116

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 46