Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εντολή Αναζήτησης : Συγγραφέας="Στρατάκης"
Και Συγγραφέας="Εμμανουήλ"
Τρέχουσα Εγγραφή: 769 από 1238
|
Κωδικός Πόρου |
000388610 |
Τίτλος |
Διαιτητική πρόσληψη και κατανάλωση τροφίμων από μαθητές λυκείου και φοιτητές Iατρικής σχολής της Κρήτης σε σχέση με την καταvάλωση snacks |
Άλλος τίτλος |
Snack consumption and overall dietary habits among high-school and medical school in Crete |
Συγγραφέας
|
Σχοινοπλοκάκη, Ιωάννα
|
Σύμβουλος διατριβής
|
Καφάτος, Αντώνιος
|
Περίληψη |
Εισαγωγή. Η κατανάλωση snacks και τροφών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας,
όπου κύρια συστατικά τους αποτελούν η επιπρόσθετη ζάχαρη, τα κορεσμένα
λιπαρά, το αλάτι και οι χαμηλές θρεπτικές ουσίες, έχει παρατηρηθεί ότι τις
τελευταίες δεκαετίες τείνουν να υποκαταστήσουν τα κύρια γεύματα στην διατροφή
των νέων. Οι ανεπιθύμητες θερμίδες καθώς και οι μη υγιεινές επιλογές τροφών
αυξάνουν τον πληθυσμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Σκοπός της
παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της διαιτητικής πρόσληψης και
κατανάλωσης τροφίμων από μαθητές Λυκείου και φοιτητές Ιατρικής σχολής της
Κρήτης σε σχέση με την κατανάλωση snacks.
Μέθοδοι. Σε 303 μαθητές Ά Λυκείου (133 αγόρια και 170 κορίτσια) και 287
φοιτητές Ιατρικής σχολής (119 αγόρια και 168 κορίτσια), μετρήθηκαν ο Δείκτης
Μάζας Σώματος καθώς και η ημερήσια προσλαμβανόμενη ενέργεια από την
κατανάλωση τροφίμων. Υπολογίστηκε η συχνότητα / ημέρα κατανάλωσης snack
καθώς και η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και αξιολογήθηκε με τον Δείκτη
Υγιεινής Διατροφής.
Αποτελέσματα. Οι μαθητές Λυκείου, είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι σε
ποσοστό 34%, ενώ αντίστοιχα στους φοιτητές Ιατρικής το ποσοστό αυτό ανέρχεται
σε 30%. Το 29% των μαθητών Λυκείου είχε διατροφή “ανεπαρκή”, έναντι 24% των
φοιτητών Ιατρικής. Η μικρότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βρέθηκε
Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής – Πανεπιστήμιο Κρήτης
viii
στην ομάδα με τη μεγαλύτερη από τη διάμεση πρόσληψη snack, με 261
γραμμάρια για τους μαθητές και 239 γραμμάρια αντίστοιχα για τους φοιτητές. Το
ποσοστό των trans λιπαρών οξέων βρέθηκε διπλάσιο και στις δύο ομάδες που
κατανάλωναν snack (μαθητές 2.93g και φοιτητές 2.53g) σε σχέση με τους μη
καταναλωτές (μαθητές 1.46g και φοιτητές 1.26g).
Συμπεράσματα. Από τα αποτελέσματα κρίνεται αναγκαία η εκπαίδευση των
εφήβων σε σχέση με την κατανάλωση τροφίμων και την διαιτητική πρόσληψη μιας
και συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις για την υγεία.
|
Φυσική περιγραφή |
56 σ : πιν. ; 30 εκ. |
Γλώσσα |
Αγγλικά |
Θέμα |
Food consumption |
|
High school students |
|
Medical school students |
|
Snacks |
|
Διαιτητική πρόσληψη |
|
Κατανάλωση τροφίμων |
|
Μαθητές Λυκείου |
|
Φοιτητές Ιατρικής |
Ημερομηνία έκδοσης |
2014-04-10 |
Συλλογή
|
Σχολή/Τμήμα--Ιατρική Σχολή--Τμήμα Ιατρικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
|
|
Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
|
Μόνιμη Σύνδεση |
https://elocus.lib.uoc.gr//dlib/8/1/5/metadata-dlib-1416305618-719609-6849.tkl
|
Εμφανίσεις |
164 |