Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Συλλογές    Τύπος Εργασίας    Πτυχιακές εργασίες  

Πτυχιακές εργασίες

Τρέχουσα Εγγραφή: 9 από 1405

Πίσω στα Αποτελέσματα Προηγούμενη σελίδα
Επόμενη σελίδα
Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Τίτλος Μελέτη της ανάπτυξης πράσινων μικροφυκών με χρήση αποβλήτων τυροκομείων ως υπόστρωμα
Άλλος τίτλος A study of the growth of green microalgae using cheese-whey waste-waters as a substrate
Συγγραφέας Χατζησεβαστός, Στέργιος
Σύμβουλος διατριβής Γανωτάκης, Δημήτριος
Περίληψη Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η ανάπτυξη ενός φωτοσυνθετικού μικροοργανισμού, του γένους Chlorella, χρησιμοποιώντας ως υπόστρωμα, απόβλητα τυροκομείου από πρωτογενές στάδιο παραγωγής. Κύριο αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση της ικανότητας συγκεκριμένου στελέχους να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές βιοαποκατάστασης υγρών απόβλητων τυροκομείου, με στόχο την παραγωγή βιομάζας και την ταυτόχρονη μείωση διαφόρων περιβαλλοντικών παραμέτρων από τα απόβλητα. Παρατηρήθηκε ότι τα κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται στα απόβλητα τυροκομείου. Παρόλα αυτά περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη των κυττάρων φάνηκε να ήταν η έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών, που είτε δεν υπήρχαν στα απόβλητα είτε δεν βρίσκονταν σε αφομοιώσιμη μορφή για το μικροβιακό μεταβολισμό. Έτσι, ο εμπλουτισμός των αποβλήτων με θρεπτικά συστατικά (φωσφορικά, αμμώνιο και ιχνοστοιχεία) κρίθηκε απαραίτητος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενίσχυσε την παραγωγή βιομάζας από τα κύτταρα. Η μικτότροφη καλλιέργεια των κυττάρων, με περιεκτικότητα 50% σε πρωτογενές παστεριωμένο τυρόγαλα και με την προσθήκη ιχνοστοιχείων οδήγησε στις υψηλότερες τιμές κυτταρικής συγκέντρωσης και βιομάζας. Οι καλλιέργειες των κυττάρων Chlorella πραγματοποιήθηκαν τόσο σε φωτοετερότροφες όσο και σε μικτότροφες συνθήκες, χρησιμοποιώντας ως βάση για το θρεπτικό μέσο απόβλητα τυροκομείου από το πρωτογενές στάδιο παραγωγής. Οι καλλιέργειες αφέθηκαν να αναπτυχθούν για χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας και μετά το πέρας αυτού του διαστήματος εκτιμήθηκε μια σειρά σημαντικών παραμέτρων. Αυτές αφορούσαν το περιεχόμενο φωτοσυνθετικών χρωστικών, τη μέγιστη φωτοσυνθετική απόδοση και την παραγωγή βιομάζας. Βασικό συμπέρασμα της παρούσας εργασίας ήταν ότι οι συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη είχαν άμεση εξάρτηση από την συγκέντρωση και το είδος του τυρογάλακτος, την προσθήκη θρεπτικών συστατικών και το είδος της καλλιέργειας (μικτότροφη ή ετερότροφη). Αποδείχθηκε ότι οι φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί μπορούν να προσαρμόζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα με ταυτόχρονη αύξηση της βιομάζας τους, προσφέροντας λύσεις στην παραγωγή τροφίμων και ενέργειας καθώς και στην διαχείρηση λυμάτων. Τέλος, από τα αποτελέσματα που προέκυψαν κρίθηκε 2 απαραίτητο να συνεχιστεί η ερευνητική μελέτη πάνω σε αυτό το πεδίο, για την εξαγωγή περαιτέρω συμπερασμάτων.
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα Bioremediation
Chlorella sp.
Cultivation
Dairy waste waters (whey)
Growth
Ανάπτυξη
Απόβλητα τυροκομείου (τυρόγαλα)
Βιοαποκατάσταση
Καλλιέργεια
Ημερομηνία έκδοσης 2021-11-24
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Πτυχιακές εργασίες
  Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες
Μόνιμη Σύνδεση https://elocus.lib.uoc.gr//dlib/4/b/b/metadata-dlib-1637825291-968390-3659.tkl Bookmark and Share
Εμφανίσεις 6

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Κατέβασμα Εγγράφου
Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 2