Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Συλλογές    Τύπος Εργασίας    Πτυχιακές εργασίες  

Πτυχιακές εργασίες

Τρέχουσα Εγγραφή: 6 από 1654

Πίσω στα Αποτελέσματα Προηγούμενη σελίδα
Επόμενη σελίδα
Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Τίτλος Προσδιορισμός επιπέδων Μαγγανίου σε Ελληνικά Προϊόντα και στο Περιβάλλον με την χρήση Φασματομετρίας Μάζας Επαγωγικά Συζευγμένου Πλάσματος(ICP-MS)
Άλλος τίτλος Determination of Manganese levels in Greek Food Products and the Environment using Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS)
Συγγραφέας Τσαγκαράκης, Δημήτρης
Σύμβουλος διατριβής Περγαντής, Σπυρίδων
Περίληψη Το μαγγάνιο (Mn) είναι ένα ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχείο που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε διάφορες διεργασίες απαραίτητες για την ανθρώπινη υγεία. Ως συμπαράγοντας για πολυάριθμα ένζυμα, το μαγγάνιο είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και της χοληστερόλης. Είναι επίσης απαραίτητο για το σχηματισμό των οστών, την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη μαγγανίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η ανεπάρκεια μαγγανίου, αν και σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε σκελετικές ανωμαλίες, μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, νευρολογικά ζητήματα και αναπαραγωγικά προβλήματα. Αντίθετα, η υπερβολική έκθεση σε μαγγάνιο μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα το νευρικό σύστημα και οδηγώντας σε συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο του Πάρκινσον. Το μαγγάνιο είναι επομένως απαραίτητο για τη διατήρηση της μεταβολικής ομοιόστασης και της συνολικής υγείας, αναδεικνύοντας τη σημασία των ισορροπημένων επιπέδων μαγγανίου στη διατροφή. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην ανάλυση της περιεκτικότητας μαγγανίου σε διάφορα δείγματα τροφίμων, συγκεκριμένα σε ψάρια και η επίδραση που έχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες σε αυτή, αλλά και σε αφεψήματα και ροφήματα που καταναλώνονται τακτικά από Έλληνες καταναλωτές, χρησιμοποιώντας τη Φασματομετρία Μάζας Επαγωγικά Συζευγμένου Πλάσματος (ICP-MS). Η τεχνική ICP-MS προσφέρει υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια, καθιστώντας την ιδανική για την ανίχνευση και ποσοτική ανάλυση ιχνοστοιχείων σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν επηρέασαν σημαντικά τις συγκεντρώσεις μαγγανίου για τα είδη ψαριών σαφρίδια, γόπες και φρίσσες. Λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεντρώσεις και από τις 3 ημερομηνίες δειγματοληψίας για κάθε είδος ψαριού μπορούμε να καταλήξουμε σε τιμή συγκεντρώσεων για τα σαφρίδια ίση με 273,4±61 μg Mn/ Kg(WW), για τις γόπες 314,5± 78 μg Mn/ Kg(WW) και για τις φρίσσες 1609±306 μg Mn/ Kg(WW). Επίσης, η κατανάλωση τους μπορεί να καλύψει από 1,5% έως και το 16% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μαγγάνιο ανάλογα με το είδος ψαριού. Για τα ροφήματα που αναλύθηκαν, παρατηρήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των πειραματικών και των βιβλιογραφικών τιμών. Παρά τις αποκλίσεις αυτές, βρέθηκε ότι η κατανάλωση των ροφημάτων προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες μαγγανίου, που φτάνουν μέχρι και το 35% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Γλώσσα Ελληνικά
Ημερομηνία έκδοσης 2024-07-19
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Πτυχιακές εργασίες
  Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες
Μόνιμη Σύνδεση https://elocus.lib.uoc.gr//dlib/c/d/f/metadata-dlib-1720436494-464264-32482.tkl Bookmark and Share
Εμφανίσεις 3

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Κατέβασμα Εγγράφου
Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 1