Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Τρέχουσα Εγγραφή: 5079 από 6696
|
Κωδικός Πόρου |
000353851 |
Τίτλος |
Εφαρμογή συστήματος προληπτικής υγιεινής H.A.C.C.P. σε επισιτιστικό τμήμα δημόσιου νοσοκομείου. Μελέτη περίπτωσης: ΠαΓΝΗ |
Άλλος τίτλος |
Application of system of preventive hygiene H.A.C.C.P. in food department pf public hospital. Study of case: PaGNI |
Συγγραφέας
|
Δουλγεράκη, Γεωργία Δ.
|
Σύμβουλος διατριβής
|
Τσελέντης, Ιωάννης
|
Μέλος κριτικής επιτροπής
|
Γκίκας, Αχιλλέας
Πανούλης, Χρήστος
|
Περίληψη |
Το πρόβλημα των ασθενειών που προέρχονται από την κατανάλωση μη ασφαλών
τροφίμων, λαμβάνει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενες διαστάσεις σε παγκόσμιο
επίπεδο. Οι χώροι μαζικής εστίασης και ιδιαίτερα αυτοί, των Δημόσιων Νοσοκομείων,
είναι από την φύση τους περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, διότι σιτίζουν ευπαθείς
πληθυσμιακές ομάδες (ασθενείς, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα,
ηλικιωμένους, έγκυες κτλ.) με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένες στην πρόκληση
επιδημιών τροφιμογενούς αιτιολογίας ή στην διασπορά Ενδονοσοκομειακών
Λοιμώξεων με όχημα, τα σερβιριζόμενα τρόφιμα και τις διαδικασίες παραγωγής τους.
Λαμβάνοντας υπόψη, το ξέσπασμα της επιδημίας από Σαλμονέλα, τον Ιούλιο του
2005 στο ΠαΓΝΗ, την εμφάνιση νέων διατροφικών κινδύνων καθώς και την επιμονή
των ήδη γνωστών στα συστήματα μαζικής εστίασης, γίνεται φανερό ότι η εφαρμογή
ενός Προληπτικού Συστήματος Υγιεινής Τροφίμων H.A.C.C.P. στους χώρους αυτούς
είναι επιτακτική ανάγκη.
Το H.A.C.C.P. (Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου), είναι ένα
σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και η
εφαρμογή του στα Επισιτιστικά Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων, εξασφαλίζει
την απαίτηση για υψηλής ποιότητας τρόφιμα, που θα συνδυάζουν τα επιθυμητά
οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για την υγεία των
ευπαθών ομάδων που διέρχονται από τα Νοσοκομεία.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει πως ένα Σύστημα
Διασφάλισης της Ασφάλειας των Τροφίμων H.A.C.C.P., μπορεί και πρέπει να
εφαρμοστεί σε Επισιτιστικό Τμήμα Δημόσιου Νοσοκομείου, τους κινδύνους που έχει
να αντιμετωπίσει και να προλάβει, καθώς και τα σημαντικότερα αδύναμα σημεία και
αστοχίες, που οδηγούν τα διαχειριζόμενα τρόφιμα σε κίνδυνο στα Επισιτιστικά
Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων. Ως επιβεβαίωση της διαρκούς απαίτησης για
την τήρηση ασφαλών διαδικασιών παραγωγής τροφίμων στα Επισιτιστικά Τμήματα
των Νοσοκομείων, χρησιμοποιήθηκε το περιστατικό τροφιμογενούς επιδημίας
Σαλμονέλωσης, που έπληξε το Επισιτιστικό Τμήμα του ΠαΓΝΗ.
|
Φυσική περιγραφή |
80 σ. : πιν. ; 30 εκ. |
Γλώσσα |
Ελληνικά |
Θέμα |
Food Contamination prevention & control |
|
Food Handling standards |
|
Food Supply |
|
Food department of hospital |
|
Foodborne Diaseases microbiology |
|
H.A.C.C.P. |
|
Health Services |
|
Public Health |
|
Public hospital |
|
Quality Control |
|
Έλεγχος ποιότητας |
|
Δημόσια υγεία |
|
Δημόσιο νοσοκομείο |
|
Επισιτιστικό τμήμα νοσοκομείου |
|
Τροφοδοσία |
|
Υπηρεσίες υγείας |
Ημερομηνία έκδοσης |
2008-07-30 |
Συλλογή
|
Σχολή/Τμήμα--Ιατρική Σχολή--Τμήμα Ιατρικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
|
|
Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
|
Σημειώσεις |
Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών: "Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας" |
Μόνιμη Σύνδεση |
https://elocus.lib.uoc.gr//dlib/f/6/9/metadata-dlib-940d6da936bc19a5038d7e0300d3ce7e_1265956082.tkl
|
Εμφανίσεις |
429 |