Your browser does not support JavaScript!

Αρχική    Εφαρμογές οπτικής φασματοσκοπίας και στατιστικής ανάλυσης δεδομένων για τον χαρακτηρισμό και τον έλεγχο ποιότητας και νοθείας γάλακτος και ελαιολάδου  

Αποτελέσματα - Λεπτομέρειες

Προσθήκη στο καλάθι
[Προσθήκη στο καλάθι]
Κωδικός Πόρου 000428361
Τίτλος Εφαρμογές οπτικής φασματοσκοπίας και στατιστικής ανάλυσης δεδομένων για τον χαρακτηρισμό και τον έλεγχο ποιότητας και νοθείας γάλακτος και ελαιολάδου
Άλλος τίτλος Application of optical spectroscopy and statistical data analysis for the characterization, quality control and adulteration detection of milk and olive oil
Συγγραφέας Φραγκούλης, Νικόλαος Β.
Σύμβουλος διατριβής Σπύρος, Απόστολος
Μέλος κριτικής επιτροπής Βελεγράκης, Μιχάλης
Σαμαρτζής, Πέτρος
Περίληψη Στις μέρες μας, ο ποιοτικός έλεγχος των τροφίμων κρίνεται υψίστης σημασίας. Συχνά σχετίζεται με αναλυτικές μεθόδους και τεχνικές που είναι κοστοβόρες και χρονοβόρες. Επομένως, έχει ανακύψει η ανάγκη για την εφαρμογή εναλλακτικών προσεγγίσεων οι οποίες είναι χαμηλού κόστους, μη καταστρεπτικές και που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικές με την ταυτότητα και την ποιότητα των προϊόντων αγροδιατροφής. Στην παρούσα διατριβή έγινε εφαρμογή φασματοσκοπίας απορρόφησης, FT-IR, φθορισμού και διάχυτης ανάκλασης σε συνδυασμό με στατιστική ανάλυση σε εμπορικά διαθέσιμα δείγματα γάλακτος με σκοπό τον συσχετισμό των δειγμάτων με την ζωική τους προέλευση και την λιποπεριεκτικότητα καθώς και σε δείγματα πρόβειου γάλακτος από διαφορετικές περιοχές της Κρήτης με σκοπό την διάκρισή τους κατά τον τρόπο εκτροφής τους και συνεπώς τη γεωγραφική τους προέλευση. Μελετήθηκε επίσης η νόθευση του γάλακτος με νερό και γάλα διαφορετικής ζωικής προέλευσης. Ένα άλλο τρόφιμο το οποίο μελετήθηκε είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Εφαρμόστηκαν οι τεχνικές της φασματοσκοπίας απορρόφησης και Raman σε συνδυασμό με στατιστική ανάλυση με σκοπό την μελέτη της νοθείας Κρητικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου με σπορέλαια. Διερευνήθηκαν με τις ίδιες μεθόδους επίσης οι μίξεις τριών ποικιλιών ελαιόλαδου της Λέσβου καθώς και οι μίξεις ελαιολάδου ίδιας ποικιλίας από τρεις διαφορετικές περιοχές με σκοπό την διάκρισή τους. Τέλος, έγιναν κάποιες βασικές μελέτες σε βλέννα σαλιγκαριού, ένα βασικό συστατικό στην βιομηχανία των καλλυντικών. Οι έρευνες αυτές καταδεικνύουν τις δυνατότητες της οπτικής φασματοσκοπίας να γίνει μια επαρκής εναλλακτική επιλογή έναντι των κλασσικών αναλυτικών τεχνικών.
Φυσική περιγραφή 222 σ. : πίν., σχήμ., εικ. ; 30 εκ.
Γλώσσα Ελληνικά
Θέμα Absorption
FT-IR
Fluorescence
Milk
Mucus
Olive oil
Raman
Statistical analysis
Απορρόφηση
Βλέννα
Γάλα
Ελαιόλαδο
Στατιστική ανάλυση
Φθορισμός
Ημερομηνία έκδοσης 2020-03-27
Συλλογή   Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
  Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εμφανίσεις 645

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available

Κατέβασμα Εγγράφου
Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 3