Περίληψη |
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η ανάπτυξη ενός μικροφύκους
Chlorella σε απόβλητα τυροκομείων από το πρωτογενές και το δευτερογενές στάδιο
παραγωγής τυριών με βάση το αιγοπρόβειο γάλα.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων μάς έδειξαν ότι τα απόβλητα τυροκομείων που
ερευνήθηκαν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως μέσα καλλιέργειας του
μικροφύκους, ακολουθώντας την κατάλληλη στρατηγική. Τα προκαταρκτικά πειράματα
πραγματοποιήθηκαν σε μικρό όγκο καλλιέργειας. Στο πρωτογενές κλάσμα (πλούσιο σε
θρεπτικά συστατικά) παρουσιάστηκε υψηλή παραγωγή βιομάζας και τα μικροφύκη έδειξαν
υψηλή φωτοσυνθετική απόδοση. Στο δευτερογενές κλάσμα, ο περιοριστικός παράγοντας για
την ανάπτυξη ήταν η υψηλή αλατότητα των αποβλήτων, καθώς η ανάπτυξη ήταν εφικτή
μόνο κατά την αραίωσή τους με νερό. Το γεγονός αυτό αντιμετωπίστηκε με την προσέγγιση
της ανάμειξης των δευτερογενών αποβλήτων με το πρωτογενές κλάσμα σε ένα εύρος
αναλογιών, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό αλατότητας του δευτερογενούς κλάσματος.
Η προσέγγιση αυτή οδήγησε σε υψηλή ανάπτυξη και φωτοσυνθετική δραστηριότητα του
μικροφύκους, σε συγκρίσιμα επίπεδα με τις καλλιέργειες του μάρτυρα. Στη συνέχεια,
μελετήθηκε και η ανάπτυξη του μικροφύκους στα πρωτογενή απόβλητα, σε εργαστηριακούς
βιοαντιδραστήρες όγκου καλλιέργειας ενός λίτρου. Η καλλιέργεια σε μεγαλύτερο όγκο
αποβλήτων παρουσίασε συγκρίσιμα αποτελέσματα με αυτά των πειραμάτων μικρής
κλίμακας. Από την ανάλυση της στερεής βιομάζας αποδείχθηκε ότι το βιοχημικό της
περιεχόμενο ήταν πλούσιο σε πρωτεΐνες και εμπλουτισμένο πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Σε
όλες τις περιπτώσεις η μόνη κατεργασία που υπέστησαν τα απόβλητα ήταν κλιβανισμός με
αυτόκαυστο και προσθήκη ενός διαλύματος ιχνοστοιχείων.
Τα αποτελέσματα της παρούσας διατριβής καθιστούν σαφές ότι τα απόβλητα
τυροκομείου μπορούν να αποτελέσουν θρεπτικά μέσα για την καλλιέργεια μικροφυκών, με
σκοπό την ταυτόχρονη βιοαποκατάστασή των αποβλήτων, αλλά και την παραγωγή εμπορικά
αξιοποιήσιμης βιομάζας.
|