Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
Εντολή Αναζήτησης : Συγγραφέας="Πετούση"
Και Συγγραφέας="Βασιλική"
Τρέχουσα Εγγραφή: 837 από 1266
|
Κωδικός Πόρου |
000382526 |
Τίτλος |
Σύνθεση υποδορίου λίπους και δείκτες κατάθλιψης νοσηλευόμενων με πρώτη εκδήλωση Στεφανιαίας Νόσου : μια επιδημιολογική μελέτη παρατήρησης στην Κρήτη |
Άλλος τίτλος |
Subcutaneous adipose tissue composition and depression markers in new onset Coronary Health Disease: |
Συγγραφέας
|
Αλεβυζάκη, Αφροδίτη
|
Σύμβουλος διατριβής
|
Καφάτος, Αντώνιος
|
Μέλος κριτικής επιτροπής
|
Παρθενάκης, Φραγκίσκος
|
Περίληψη |
Εισαγωγή: H Στεφανιαία νόσος (ΣΝ) συνοδεύεται συνήθως από χαμηλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Μεθοδολογία: Διεξήχθη μία έρευνα «ασθενών- μαρτύρων» με πληθυσμό 120 συμμετέχοντες: 60 νοσηλευόμενους με πρώτη εκδήλωση ΣΝ και 60 συμμετέχοντες σε προσυμπτωματικό έλεγχο, άνδρες 35-75 ετών και μετεμμυνοπαυσιακές γυναίκες ως 75 ετών, όλοι με ατομικό ιστορικό ελεύθερο για κατάθλιψη. Η σύνθεση του λιπώδους ιστού εξετάστηκε με βιοψία του υποδόριου της περιοχής του γλουτού, η ανάλυση της οποίας έγινε με αέρια χρωματογραφία. Χρησιμοποιήθηκαν 2 σταθμισμένες στα ελληνικά, αυτοαναφερόμενες, κλίμακες υπολογισμού της κατάθλιψης: η Beck Depression Inventory (BDI) και η Zung Self- Rating Depression Scale (ZSRDS). Αποτελέσματα: Tο Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) της ομάδας ΣΝ συσχετίστηκε αντίστροφα με την κλίμακα BDI όπως προσδιορίζεται με συσχέτιση Spearman rho -0,306 του (ρ&λτ0, 05). To σύνολο των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) της ομάδας Ελέγχου είχε αρνητική συσχέτιση (rho -0,301) με την ZSRDS κλίμακα (p΄&λτ0,05), καθώς και τα ωμέγα-6 της ίδιας ομάδας με rho-0,305 (p ΄&λτ0, 05). Η σύνθεση του υποδόριου γλουτιαίου λιπώδους ιστού διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων στο σύνολο των PUFA (p = 0,008), στα ωμέγα-6 (ρ = 0,002) και στην αναλογία ωμέγα-6:ωμέγα-3 (p = 0,001). Η ομάδα της ΣΝ είχε υψηλότερες βαθμολογίες στις κλίμακες καταθλιψης από την ομάδα Ελέγχου, όπως προσδιορίστηκε από την κλίμακα BDI (p = 0,032) και την κλίμακα ZSRDS (p = 0,004) ,αντίστοιχα.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από τη διατροφή τείνουν να παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία σε άτομα που υφίστανται μη-θανατηφόρα στεφανιαία νόσο και επιπρόσθετα μπορεί να ελαττώνουν την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Αντίθετα, τα υψηλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα δυνητικά καταδεικνύουν προ-φλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα ανεπιθύμητα στεφανιαία επεισόδια. Προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που βασίζονται στην τήρηση της μεσογειακή διατροφή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη στεφανιαία υγεία.
|
Φυσική περιγραφή |
79 σ : πιν. ; 30 εκ. |
Γλώσσα |
Ελληνικά |
Θέμα |
Acute coronary syndrome |
|
Coronary heart disease |
|
Depression |
|
Fatty acids |
|
Subcutaneous adipose tissue |
|
Κατάθλιψη |
|
Λιπαρά οξέα |
|
Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο |
|
Στεφανιαία νόσος |
|
Υποδόριος λιπώδης ιστός |
Ημερομηνία έκδοσης |
2013-07-16 |
Συλλογή
|
Σχολή/Τμήμα--Ιατρική Σχολή--Τμήμα Ιατρικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
|
|
Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης
|
Μόνιμη Σύνδεση |
https://elocus.lib.uoc.gr//dlib/f/c/2/metadata-dlib-1392108702-462673-5317.tkl
|
Εμφανίσεις |
242 |